Opinie | Delete dubieuze data

Ben van der Burg12 feb '21 06:503 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Lange verhandelingen over de duistere kanten van de mens die hij tijdens de oorlog ervaren had. Zo sprak hij over giftige gedachten die hij had zien uitmonden in onderdrukking, dood en verderf. Daarom moest je altijd je innerlijk kritisch onder de loep nemen en goed weten wat je naar buiten brengt en tegen wie je het zegt. ‘Want geheimen bestaan niet,’ vertrouwde hij ons toe. ‘Zodra je een gedachte uitspreekt, is het geen geheim meer.’

Luister terug | Ben van der Burg | Aaah, onze Hugo

Jan had bij Thierry Baudet op bezoek moeten komen. Elsevier Weekblad onthulde deze week appjes waarbij Baudet en ‘zijn naaste vertrouwelingen zich racistisch en homofoob hebben uitgelaten.’ Zo zei Baudet ‘[…] dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75.’ Ook antwoordde hij ‘hell no’ op een vraag of hij wilde dat zijn zus met een neger thuiskwam. Baudet ontkende de appjes niet. De affaire versterkte wel zijn idee over het complot van de media tegen hem en hij beweerde dat zijn racistische appjes privé zijn.

Armoedig

Het begint ermee dat het armoedig is dat dit soort gedachten in een hersenpan ontstaan, hetgeen me doet twijfelen aan het IQ van de heer Baudet. Zijn gedachtegang belooft niet veel goeds voor de uitgespreide vleugels van de uil van Minerva in de donkere nacht. Het zou van intelligentie getuigen als je jezelf kritisch onder de loep kunt nemen. Je zou immers moeten willen weten waar die giftige gedachten vandaan komen. Mis je echter ook nog die intelligentie en je brengt het naar buiten, dan heb je ook nog onder een steen geleefd. De laatste jaren kun je er namelijk gemakshalve vanuit gaan dat alles wat je hersens verlaat, openbaar kan worden.

Deleten

Jan zou iedere appgroep checken op bedenkelijke inhoud en deze berichten deleten uit angst dat hij verraden zou worden. Mocht u nu ook bedenkelijke appjes bezitten, ik zou ze deleten voordat iemand een screenshot maakt en het deelt met de wereld.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.