Opinie | 'Geen woorden maar daden'

Ben van der Burg2 apr 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ik zag Berdowski een paar dagen eerder in het televisieprogramma ‘De achterkant van het gelijk'. Op zoek naar de ethische principes van de CEO kwam de vraag naar voren wat de kerntaak van een bedrijf is: winst maken voor de aandeelhouders of de optimale balans vinden tussen ‘people, profit, planet'. Ik dacht dat we die vraag al een paar jaar achter ons hadden gelaten en veronderstelde dat we nu wel doorhebben dat de aarde het niet verdraagt als je circulariteit niet als grondbeginsel hanteert. Dat medemenselijkheid een graadmeter voor je beschaving is.

Puur de aandeelhouder

Het zal ons niet verbazen dat bestuurders van DSM, Unilever en ABN Amro het er wel over eens waren dat het om ‘people, profit, planet’ gaat. Berdowski vertelde onverschrokken dat het hem puur om de aandeelhouder ging, wat verbaasde gezichten bij de andere deelnemers veroorzaakte. Ik dacht: wat is hij een plat, ouderwets, 20ste-eeuws denkend mens.

Niet veel later liep dat schip vast en maakt Berdowski het weer los. In het FD lees ik een paar teksten van hem. Ik parafraseer: reclame was niet het motief, in de sector zijn we al bekend. De beloning was evenmin het motief, het gaat om kleine bedragen. We voelden ons verantwoordelijk om dit op te lossen. De wereldhandel werd bedreigd. Morgen gaan we naar de volgende klus. Het is mooi om te zien dat onze medewerkers trots zijn.

Luister terug | Ben van der Burg | Leven met biometrische gegevens

Totale mismatch tussen wat je zegt en wat je doet. Je zegt: ik ga puur voor de winstmaximalisatie; je doet wat goed is voor het algemeen belang. Al dat mvo-gedoe, met het verzinnen van je ‘purpose,’ waarbij je moet denken aan ‘people, profit en planet', waarbij je bedrijf moet kiezen welke van de zeventien doelen van de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties je je toe moet eigenen. Waarover je een duurzaamheidsjaarverslag maakt en een communicatiestrategie formuleert, zodat de hele wereld weet: wij hebben de juiste waarden.

Totdat het erop aankomt. Totdat er een wereldwijde pandemie heerst en je het patent van het vaccin voor jezelf houdt. Totdat opstandige aandeelhouders het ‘greenwashen’ zat zijn en hogere financiële returns eisen. Dan kiezen velen paaseieren voor hun geld.

Als je goed voor mensen, aandeelhouders en aarde bent, dan ben je dat. Dan gedraag je je ernaar, dan hoef je het niet eens te zeggen.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.