Opinie | No-brainers

Ben van der Burg9 apr 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

En investeringen in digitale geletterdheid, kunstmatige intelligentie, cybersecurity, fundamenteel onderzoek: er zijn mensen die moeilijk doen over een paar miljard voor deze cruciale investeringen in de toekomst. Extra belasting op vermogen, klimaatdoelen van Parijs halen. Talloze no-brainers die je vandaag zou moeten aanpakken. Het laatste voorbeeld: meer aan ziektepreventie doen. En zo kom je bij het RIVM uit.

Suikertaks

Het RIVM kwam deze week met een rapportje naar buiten: 'Inventarisatie aanvullende maatregelen Nationaal Preventieakkoord.’ Eerst het overgewicht. Een suikertaks schijnt volgens de wetenschap te werken. Het RIVM schrijft: ‘In de top-10 van overgewicht staan maatregelen als extra belasting op suikerhoudende dranken en het afschaffen van BTW op producten uit de Schijf van Vijf. Ook adviseren experts om met werkgevers strengere afspraken te maken over gezond eten op de werkvloer en om op minder plaatsen fastfood te verkopen.’

Luister terug | Ben van der Burg | Leven met biometrische gegevens

Voor het reduceren van het alcoholgebruik dient de accijns omhoog te gaan, strengere maatregelen rondom marketing afgedwongen te worden en alcohol alleen nog bij slijterijen verkocht te worden. Om het roken in te dammen moet het voor jongeren moeilijker worden gemaakt. De prijs moet omhoog. Het kan bovendien helpen als er een verbod komt op snoep- en speelgoedsigaretten en op roken in de auto met minderjarigen aan boord.

Je kunt al deze maatregelen paternalistisch noemen. Maar roken, drinken en overgewicht veroorzaken de meeste ziektes in Nederland, met 9 miljard euro aan zorgkosten en zo’n 35.000 doden per jaar. Voor het individu: je voelt je toch liever gezond en fit dan ziek en brak.

Gezonde levensstijl

Hoe lang hebben we het al over de te nemen maatregelen voor een gezonde levensstijl? Welke boeven uit de plofkippen-veeteelt-industrie, welke suikermaffia-Godfathers, alcoholisten of rookschurken hebben dit jarenlang tegengewerkt onder een goedkeurend oog van de overheid? Die types moeten zich zo schamen.

Gelukkig wordt het dankzij het RIVM allemaal anders. Nu moeten de beleidsmakers nog het lef tonen om de aanbevelingen zo snel mogelijk over te nemen.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.