Opinie | De ayahuasca-heksenketel

Ben van der Burg16 apr 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Het contact dat ze kregen met hun voorvaderen, hun hart, de ziel van het rieten dak en het universum. Ze verkregen ongekende liefde, creativiteit en wijsheid. ‘Dit nemen ze nooit meer van me af', vertelde één van hen bij thuiskomst. Ik was blij voor hem. Hij had het licht gezien. Vorige maand vertrok hij uit Nederland om zeeschildpadden te redden. Dat doen we hem niet na.

Psychedelica, geestverruimende plantenbrouwsels zoals ayahuasca, iboga, peyote en San Pedro-cactus, maar ook truffels en LSD zijn aan een opmars bezig. Grote podcasters als Tim Ferris en Sam Harris konden er de laatste jaren geen genoeg van krijgen ons te overtuigen dat we de ongebruikte krochten van onze geest veel beter kunnen benutten door het gebruik van middelen. Ik sloeg die afleveringen steevast over vanwege Bennie Jolink.

Luister terug | Neurowetenschappers ontrafelen het mysterie rond muziekgenot

Jaren geleden was ik eens bij hem op bezoek. Hij voetbalde met zijn band en dorpsgenoten. Ik had de hele dag niet gegeten. Na afloop stond er cake op tafel. Ik vond het vreemd smaken, maar had reuze honger. Ze verzekerden me dat het speciale cake uit de Achterhoek was. Bij thuiskomst was mijn zus op bezoek met haar baas. Ik begroette ze en nam een kiwi. Ik flipte vervolgens volledig. Ik bleek spacecake gegeten te hebben. Lachend en vervolgens huilend hing ik in de bank. Mijn zus schaamde zich rot. Haar baas twijfelde openlijk over de familie Van der Burg.

Geestverruimend

Ik sprak mijn twijfel over het gebruik van geestverruimende middelen uit tegen een tripliefhebber. Ik argumenteerde dat je de langetermijneffecten niet kent en dat ik het primitief vind dat je hulp nodig hebt van middelen om lief, creatief en wijs te zijn. Bovendien neem je een shortcut. Kan handig zijn, maar naar mijn idee werkt het bestendigen van een nieuwe vaardigheid of levenshouding beter als je het doorleeft. En dat kost vaak tijd.

Lees ook | Drugsnetwerken zoeken heil vaker buiten havens

Hij lachte me uit en beargumenteerde: ‘Steve Jobs gebruikte ook LSD, dus wat zit je nu als witte man van middelbare leeftijd conservatief te doen. Je moet experimenteren met je geest. Je moet jezelf openen. Jij gaat met mij mee naar een ayahuasca-ceremonie.’ Nu moet ik over twee weken plantjesthee gaan drinken. Ik beland in de heksenketel.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.