Opinie | Een Zoom-onderkin

Ben van der Burg23 apr 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zo huilen restauranthouders, evenement-organisatoren en winkeliers, terwijl jullie aandelenpakketje het afgelopen jaar het best redelijk gedaan heeft. Ik dacht ook aan de Zoom-boom waar cosmetische artsen het over hebben. Plastisch chirurgen hadden het afgelopen jaar drukker dan ooit. Uit NRC: ‘Patiënten wezen het vele videobellen (‘zoomen’) aan als aanleiding voor hun ingreep; de ergernis van dag in dag uit aankijken tegen die onderkin, hangende oogleden, rimpels of haakneus die er altijd al was, maar nooit zo prominent en vaak in beeld.’

Te mooi

Het woord ‘beeld’ brengt ons bij het lente-evenement van Apple. De beelden waren namelijk te mooi. Staan Rutte en De Jonge met donkere pakken voor een lullig lichtblauw wandje, Cook schrijdt door de Hof van Eden bij Apple Park. Je ziet een wandelpad met weelderige planten en bomen, droneshots van het immense ronde glazen hoofdkantoor, een stilistisch hip afgewerkte houten overkapping. Je concludeert: Apple maakt de wereld zó mooi, daar kan de werkelijkheid niet aan tippen.

Luister terug | Ben van der Burg | De ayahuasca-heksenketel

Voordat we uren per dag naar een scherm tuurden, keken we naar de wereld. We zagen dan prachtige vrouwen, plastic in bomen of rokende schoorstenen. Afhankelijk van je gezichtsvermogen genoot je van het kleurenpalet, de diepte of het contrast. Daar moesten we het mee doen. De eerste schermen waren van zo’n slechte kwaliteit dat de werkelijkheid het nog steeds won. Denk aan je Commodore 64 of de beeldbuis in de kamer van je oma.

Onwelgevalligheden

Dat is allang niet meer zo. Door een filter over die matige foto bloeit de wereld op, een algoritme verwijdert onwelgevalligheden uit de foto. Daarnaast moet het scherper: tienduizenden mini-LEDs op een 12.9”-scherm van de iPad Pro, 11,3 miljoen pixels voor het scherm van de nieuwe iMac. Een natuurfilm van de Lofoten in 4K ultra HD op een geschikt scherm evenaart of verbetert zelfs de werkelijkheid.

Luister terug | Neurowetenschappers ontrafelen het mysterie rond muziekgenot

Gelukkig hebben we als mens nog zintuigen die technologiebedrijven nog niet onder controle hebben. Op het visuele vlak hebben we echter verloren; beelden uit de werkelijkheid kunnen niet meer tippen aan de werkelijkheid op een scherm. Waardoor de werkelijkheid van de onvolmaaktheid zich aan ons opdringt. Ze is niet meer weg te swipen. Zo groeit de onderkin door in het hoofd.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.