Opinie | Crypto-Aspergers (CAC)

Ben van der Burg14 mei 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met iets vreemds bedoelde hij grote hacks, regulering door overheden, economische rampen, of andere onvoorspelbare gebeurtenissen. Zo komen we bij Elon Musk.

Luister terug | Ben van der Burg | Spoken word-kots

Elon Musk zou ervoor zorgen dat Bitcoin tot in de hemel zou blijven stijgen. Begin dit jaar kocht hij voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins. Na die aankondiging steeg de waarde met ruim 20 procent. Ook kondigde Musk aan dat je een Tesla kon betalen met bitcoins. Hij promootte de cryptomunt Dodgecoin. Elon Musk werd mister crypto. Wat doet hij 49 dagen later? Hij stuurt een tweet uit dat hij zich zorgen maakt over het gebruik van fossiele brandstoffen bij het mijnen van bitcoins.

Decentraal monetair stelsel

Musk staat geen bitcointransacties meer toe totdat er een duurzame oplossing is gevonden. Je kunt geen Tesla meer betalen met bitcoins. De waarde van Bitcoin daalde met 17 procent. 365 miljard dollar aan cryptomuntenwaarde ging in rook op. Het herstelde vervolgens wel iets, maar kom op zeg, dit gaat wel erg ver. Over de rug van mensen die geloven in een decentraal monetair stelsel de wereld nog volatieler maken. Hij mag dan het syndroom van Asperger hebben, dat hadden we niet afgesproken.

Luister terug | Ben van der Burg | Barbie beweegt IT-budget

Dat van Asperger bracht hij vorige week naar buiten in het programma Saturday Night Live. Ook zei hij: 'Ik weet dat ik soms rare dingen op Twitter zet of zeg, maar zo werken mijn hersenen nu eenmaal. Tegen iedereen die ik beledigd heb wil ik zeggen: ik heb elektrische auto’s opnieuw uitgevonden en ik stuur mensen naar Mars. Dacht je dat ik een rustige, normale vent was?' Nee, maar dat pleit je nog niet vrij om mensen te beledigen of de cryptowereld de stuipen op het lijf te jagen.

Courgette of Aubergine

Mijn dochter vertelde jaren geleden over een jongen in haar klas. Het was een rare jongen, hij maakte geen contact, wilde altijd apart zitten en keek je niet aan. 'Hij heeft iets van Courgette of Aubergine', vertelde ze. 'Is het niet Asperge?', vroeg ik. 'Ja, dat is het!' Dezelfde jongen is nu in Delft bezig met quantumcomputers. O, jee…

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.