Opinie | De cryptomagiër

Ben van der Burg28 mei 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ruim 500 jaar later vindt hetzelfde fenomeen plaats in een andere gedaante. Ik zou cryptomagiër moeten worden. Ik kwam op het idee dankzij het verhaal van BNR-redacteur Aäron Loupatty. Hij bracht naar buiten dat het cryptobedrijf XposeProtocol kenmerken heeft van een piramidespel. Deskundigen ‘noemen het zelfs een scam.’ Wat is het geval? Een paar mannen starten een cryptomunt. Ze strikken grote namen als Marc Overmars en het gerucht gaat zelfs dat held Kjeld Nuis erbij betrokken is. Ze creëren een hype met een rapper die Boef heet, die shitcoins promoot en die dan een finfluencer bedreigt. Ongein, waarvan je de details niet wilt kennen.

Luister terug | Ben van der Burg | De mijne is 127 meter

Kortom: veel hype creëren om een virtueel muntje in waarde te laten stijgen, waarna de eerste investeerders er als eerste weer uit kunnen stappen. Het zogenaamde pump en dump-principe. Of, veel hype creëren om extreme marketing events te verkrijgen door een buitengewone community te bouwen met een internationaal blockchain brand. Wat de laatste zin betekent, weet ik niet. Maar denk als de magiër.

Vergrendelde liquiditeit

De cryptomagiër spreekt woorden als, ik parafraseer nu de Xpose-site: een transactie draagt bij aan het automatisch genereren van liquiditeit die is vergrendeld in een PancakeSwap LP. Bezitters verdienen passieve beloningen met een statische reflectie terwijl ze hun saldo voor onbepaalde tijd zien groeien. Daarnaast heeft transparantie, beveiliging en veiligheid de hoogste prioriteit. Het maakt niet uit welke woorden ze uitspreken of schrijven op Reddit, Telegram of Twitter. Het draait allemaal om de community die je met elkaar bouwt. De community van mensen die geloven in een positieve impact voor miljoenen andere mensen, waarvan jij een onderdeel kunt zijn.

Luister terug | Aantal crypto-transacties groeit explosief

Na de kwalificatie als piramidespel van Xpose steeg de koers met 50 procent. Het volk wil alles krijgen wat ze wenst. Dat krijgen ze van de cryptomagiër, totdat hij de stad verlaat en in het niets opgaat.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.