Opinie | Plastic poepen

Ben van der Burg4 jun 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dit soort gedachten zijn te fundamenteel, dus we hebben meer Intercepters nodig. Die verzamelen het plastic, brengen het terug naar de fabriek, waarna er weer een flesje frisdrank van gemaakt wordt. Dat na verloop van tijd weer in een Interceptor belandt. We hebben een cirkel.

Luister ook | Ben van der Burg | De Cryptomagiër

Op dit moment draaien twee afvalschepen van Slat operationeel en twee zijn bijna operationeel. Met de steun van Coca-Cola hoopt hij zeventien afvalschepen op de rivieren te krijgen.

Meer impact

De rel laat zich raden. Eén van de grootste veroorzakers van plastic afval gaat zakendoen met een schoonmaakbedrijf. Dat pikken mensen op social media niet. Slat snapt dat. In een videoboodschap zegt hij: “Het kiezen voor een samenwerking met Coca-Cola was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit moest nemen. Maar liever dan een bedrijf als Coca-Cola uit te sluiten, vind ik dat het de kans moet krijgen om mee te helpen bij het opruimen. Ik denk dat we met de hulp van Coca-Cola meer impact kunnen maken en dat dit uiteindelijk het enige is dat telt voor de oceaan.”

Luister terug | Ben van der Burg | De mijne is 127 meter

Invest-NL

Twittergekkies vonden het schandalig. Hier moest een geheim genootschap achter zitten. En toen dacht ik aan Wouter Bos. Ik hoorde afgelopen week een klaagverhaal over Invest-NL, waar hij CEO van is. Deze club is door het kabinet op pad gestuurd met 1,7 miljard euro om de energietransitie vlot te trekken en risicovolle projecten te financieren. Invest-NL heeft na een jaar te weinig geld uitgegeven aan te weinig bedrijven. Ze hebben wel geld gestopt in fondsen. Maar het is Corona tijd. Je moet opstarten met het aannemen van mensen, je moet gezien worden als een professionele investeerder, de overheid moet meer richting geven waarin te investeren. Bedrijven moeten door een gedegen kredietproces, want er ligt een normale rendementseis. Unt so weiter. Und so weiter

Meer plastic poepen

De realiteit van Invest-NL zal ongetwijfeld zo zijn. Toch klopt het fundamenteel niet dat Boyan Slat een deal moet maken met Coca-Cola om plastic op te ruimen. Terwijl Wouter Bos zijn geld niet kwijt kan. Slat zal de rendementseis wel niet halen of de Interceptor is niet Nederlands genoeg of we hebben gewoon meer tijd nodig. Voordat we allemaal nog meer plastic gaan poepen.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.