Opinie | Wijze verzekeringsdata

Ben van der Burg11 jun 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Druk op zijn werk, woningstress, getuige van een bloederig verkeersongeval. Ben je te dik, dan ga je naar de sportschool, zit je hoofd vol dan ga je naar de psycholoog. Gevolg: hij moet zeven euro per maand meer premie betalen vanwege zijn actieve coping strategie.

Luister ook | Ben van der Burg | Plastic poepen

Jaren geleden zag ik het helemaal zitten. Je deelt je data met een verzekeringsmaatschappij en je wordt beloond als je in beweging komt. Nu denk ik, je laat je vrijheid toch niet beïnvloeden door een verzekeringsmaatschappij? In de basis is er echter niets mis als je gezond gedrag beloont en ongezond gedrag bestraft. De vraag blijft natuurlijk: waar ligt de grens?

Ongewenste effecten

De AFM, de toezichthouder op de verzekeringsmarkt, waarschuwde afgelopen week dat door de grote hoeveelheden data in het bezit van verzekeringsmaatschappijen ongewenste effecten kunnen optreden. Uit het FD: 'Door al die data kan een verschuiving plaatsvinden van informatie: verzekeraars weten dan veel meer dan de klant.' Wat een probleem kan zijn, is dat de klant niet weet welke data worden gebruikt om tot een prijs te komen. 'Misschien maakt zelfs het tijdstip waarop de klant een offerte opvraagt uit voor de premie.'

Luister ook | Ben van der Burg | De Cryptomagiër

De grens in hoeverre je gedragsdata mee laat wegen bij het afsluiten van een verzekering bevat drie elementen. Ten eerste natuurlijk solidariteit, spreekt voor zich, geen woorden aan vuil maken. De tweede is transparantie. Hoe komt de prijs tot stand? Welke data wordt gebruikt en welke niet? Wie heeft de controle over de data? Die moet bij de klant liggen, maar in de praktijk raken burgers snel de controle over hun data kwijt. Dan ligt het bij de verzekeraar die ook concurrenten heeft. Kun je ten slotte iets doen aan het risico? Het AFM zegt dat verzekeraars mensen niet moet straffen 'voor risico’s waar ze niets aan kunnen doen'. Kun je iets doen aan een ongezonde levensstijl? Naar mijn idee wel. Kun je er iets aan doen als je een verkeersongeval ziet? Naar mijn idee niet. Kwesties waar je wijsheid voor nodig hebt, geen data.

Ongebreideld verzamelen

Langzaam doch gestaag sluipt de klad in het mantra dat we ongebreideld data dienen te verzamelen om het gedrag van mensen te sturen naar grootse hoogte. En daar is niets mis mee.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.