Opinie | Importheffing Chinese prullaria

Ben van der Burg2 jul 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

'Met het hele gezin hebben we uren op AliExpress gekeken. We maakten een waslijst en na tien dagen kwam alles binnen. Ik heb een brillenkoker, telefoonhoesje, opladersnoertjes, armbandjes, kettinkjes, sokken, matten voor in de auto, een zonnebril, een wereldbol, knuffels voor de kinderen en een brandblusser voor als alles in de fik vliegt.’ Dat laatste zei ze niet hoor, maar dat popte op toen ik haar aanhoorde. Nu is ze blij met de spiegeltjes en kraaltjes, over een jaar ligt de helft van die Chinese rotzooi in de vuilnisbak. Maar Jantien wil kopen, kopen, kopen en meer voor minder.

Gelijker speelveld

Volgens Thuiswinkel.org kochten Nederlanders in 2020 voor 2,6 miljard bij buitenlandse webshops. Dit ging volgens de branchevereniging ten koste van de Nederlandse ondernemers, dus ze lobbyden in Europa voor een gelijker speelveld en dat is gelukt. Goederen die van buiten Europa komen en minder dan 22 euro kosten, worden 21% duurder. Citaat van de directeur Thuiswinkel Ten Ham: 'Het is dan ook heel goed nieuws voor Nederlandse ondernemers […]. De consument zal er minder blij mee zijn, maar de prijzen klopten gewoon niet.' Daarnaast, en dat voeg ik zelf toe, het ontmoedigt spullen te kopen waar niemand op zit te wachten, waar je kortstondig blij mee bent, waarna je op zoek moet naar een nieuwe aankoopkick.

Luister ook | Ben van der Burg | De boevenbende van Mytrip

Noodgedwongen moeten de Jantientjes van ons land hun intelligentie en tijd verplaatsen naar Chinese rotzooi die ze bij de Zeemannen en de Actions van ons land kunnen vinden. Want een AliExpress mag dan weliswaar goedkoop blijven, je wilt niet 10 dagen wachten op die opblaasbare strandbal als het prijsverschil te klein wordt.

Behoefte

Door regelgeving trachten we onze Jantientjes ander gedrag op te leggen. Zelf nemen ze niet de verantwoordelijkheid voor de plastic soep, de extra CO2-uitstoot vanwege het transport of het gebruik van olie voor het maken van de spullen. De regels doen echter niet echt pijn, want ze zijn minimaal, Jantien vindt een andere manier om aan haar behoefte te voldoen. Daarom kun je het beter extremer maken. Extra importheffing voor Chinese prullaria waar niemand op zit te wachten en waar Jantien op de lange termijn ook slechter van wordt. Niet voor een gelijk speelveld, maar voor een duurzamer speelveld.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.