Opinie | Pegasus en de atoombom

Ben van der Burg23 jul 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Regeringen gebruiken deze surveillancesoftware om terroristen, kinderpornobezitters of extremisten op te sporen. De Israëlische NSO Group verkoopt deze software aan regimes die zijn ‘doorgelicht’ op doelmatig gebruik. Wel stellen ze dat de klant verantwoordelijk is voor het juiste gebruik; zij zijn slechts de makers van de software.

Atoombom

Toen dacht ik aan de atoombom. Rusland zit met een verouderd arsenaal. Noord-Korea als atoommacht schiet niet erg op. En Iran krijgt het door alle sancties ook maar matig voor elkaar. Je zou als commercieel bedrijf een prima afzetmarkt hebben. Alleen spraken we lang geleden af dat we voor de stabiliteit van onze planeet atoomwapens aan banden leggen. We houden ons daaraan en als je dat niet doet, volgen er sancties.

Luister terug | Ben van der Burg | 'Grootste veranderingsoperatie sinds mensenheugenis'

De EU voerde eind vorig jaar strengere regels in voor de verkoop van gezichtsherkenning- en spionagesoftware. Nu zijn er licenties vanuit de Europese overheden nodig om deze software te mogen verkopen. Overheden checken dan of de verkoop van de bewakingstechnologie kan zorgen voor onderdrukking of een serieuze schending van internationale mensenrechten. Goed geregeld, want dit is Europa hè, wij zijn het continent van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ik denk echter aan het achterblijven van China, Israël, de Verenigde Staten en vele andere staten. Zodra spionage software in verkeerde handen valt, zodra er een commercieel belang is, krijg je excessen. Regels over bewakingstechnologie moet je op wereldschaal afspreken. Zoals de afspraken met de atoombom.

Opportunistisch

Een ander aspect is het commerciële belang. Zo’n NSO Group heeft aandeelhouders die rendement verlangen. Ze willen hun kinderen ondersteunen bij hun studie en bij het kopen van een huis. Door die druk zijn velen geneigd wat opportunistische beslissingen te nemen. Nu floreert de NSO Group door 65 duizend dollar per gehackte telefoon te vragen aan klanten. Lijkt veel, maar is weinig, anders zouden er veel minder namen op de lijst staan. Als Apple het hacken van zijn telefoons nog moeilijker maakt, de NSO Group daardoor meer kosten zou moeten maken en bijvoorbeeld tien keer zoveel zou moeten vragen voor een gehackte iPhone, dan zouden veel minder mensen gehackt worden. Apple zou dus meer prioriteit aan de beveiliging van zijn toestellen moeten besteden.

Wereldwijde regelgeving en Apple bewegen gaat lang duren. Ondertussen hoop je dat je invloed niet meer waard is dan 65 duizend dollar.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.