Opinie | Meer van alles

Ben van der Burg6 aug '21 06:303 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ook de bagage-afhandelingsbedrijven op Schiphol kampen met een personeelstekort. Vloog je afgelopen week voor een paar tientjes met Transavia naar het zuiden van Europa, dan kon je koffer zomaar achterblijven. Bagagemedewerkers verstouwen in diensten van tien het dubbele aantal koffers van wat ze normaal doen. Transavia werkt aan een oplossing van het probleem.

Ook de industrie in de breedste zin van het woord hunkert naar mensen. Zo verdrievoudigde het aantal IT-vacatures in een jaar tijd, van 200.000 naar 600.000. Ben je een programmeur, functioneel beheerder of tester, je weet van gekkigheid niet hoe je de recruiters van je lijf moet houden.

Dan de onderdelen schaarste. Een frame, tandwiel, naaf of schrijfrem voor een fiets. Niet te krijgen. Schuim, textiel, leer, kunststof of hout voor het maken van een bankstel, succes ermee. En dan het chiptekort. Dat raakt vele branches. We nemen de auto-industrie. Uit het FD van vorige week: ‘De schaarste aan chips [zorgt] voor een productiestop in drie Duitse Mercedes-Benz fabrieken van Daimler. In juni meldde de Volkskrant dat ruim honderdduizend auto's niet op tijd geleverd konden worden door tekorten. […] Ook Volkswagen moet zijn leveringen voor dit jaar naar beneden bijstellen.’ Moet je nog langer wachten op je nieuwe auto.

Luister ook | Opinie | Let’s go Dutch

Simpeler

Kortom: het aanbod kan de vraag niet bijbenen. Dus halen we de gekste capriolen uit om het aanbod op pijl te brengen. Restaurants halen koks uit Spanje, Griekenland of Portugal. Piloten gaan zelf bagage inladen. IT-bedrijven bieden buitensporige salarissen en autofabrikanten richten zich op de meest lucratieve modellen.

Terwijl de oplossing veel simpeler is. Het zit hem in de vraag. De coronacrisis had ons moeten leren dat rust, ruimte, natuur, bezinning op zijn tijd best zinnig kan zijn. Wat doen we nu? We maken elkaar opnieuw helemaal gek met wat we allemaal willen. Meer spullen, meer kopen, meer experiences, meer, meer, meer.