Opinie | Messi droogt zijn tranen

Ben van der Burg13 aug 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als je daadwerkelijk van FC Barcelona houdt, een vermogen hebt van honderden miljoenen, dan speel je gratis voor die club. Desnoods verzin je een constructie dat je een aandeel krijgt of een groter percentage van alle merchandising. Je verzint in ieder geval een creatieve oplossing. Volgens de berichten blijven de fans van hem houden en krijgt hij er fans van zijn nieuwe club Paris Saint-Germain bij. Zo winnen velen.

Toen dacht ik aan Ajax-speler Steven Berghuis, overgekomen van Feyenoord. Tussen deze clubs heerst meer rivaliteit en het PR-verhaal sloeg minder aan. Feyenoord aanhangers voelden zich verraden, waarna ze Berghuis en zijn gezin via social media veelvuldig bedreigden. Berghuis deed aangifte, politie stelde een onderzoek in, Ajax steunde de aangifte en Ajax-aanhangers kijken nog de kat uit de boom. Zo verliezen velen.

Instagram

Deze week voegde Instagram een nieuwe functie toe om gebruikers te beschermen tegen intimiderende, racistische, homofobe of seksistische opmerkingen onder hun Instagram post. Ook kunnen gebruikers opmerkingen en DM-verzoeken verbergen van mensen die ze niet volgen of pas onlangs zijn beginnen te volgen. Instagram reageert daarmee op de racistische opmerkingen die ontstonden nadat drie zwarte voetballers tijdens het EK wat penalty’s misten. Natuurlijk reageert Facebook (is Instagram) weer veel te laat. Ze praten in Engeland al jaren hoe racisme op social media verbannen kan worden en pas als de wereld over ze heen valt, zoals na het verloren EK van Engeland, onderneemt Instagram wat actie.

Hoe pijnlijk ook voor Berghuis en zijn familie. Het voordeel van de heibel rondom zijn bedreigingen is in ieder geval dat het bijdraagt aan de druk om het digitaal hooliganisme de kop in te drukken. De brave burger spreekt zijn verontwaardiging uit, de politie treedt door de maatschappelijke druk adequater op en de sociale platformen versnellen de uitrol van beschermingstools en voelen zich verplicht effectiever te modereren.

Een nadeel van het tegengaan van digitaal hooliganisme zit hem echter in het feit dat het zicht op ongenoegen verdwijnt in gesloten app-groepen. Onvrede nestelt zich onder in een hersenpan, verbonden met een netwerk van gelijkgestemden waarbij de frustratie tot een kookpunt stijgt, zonder dat iemand daar zicht op heeft.

Terwijl je het gezicht van het ongenoegen juist onder ogen wilt komen. Daarom blijf ik graag foto’s van de vriendengroep van Messi ontvangen.