Opinie | Bitcoin met een raketje

Ben van der Burg20 aug 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

‘@tpreintjes: […] Het feit dat de aarde rond was of dat evolutie i.p.v. God de aarde heeft gecreëerd, eigenlijk alle wetenschap werd eens ook als maatschappij-ontwrichtend beschouwd. Het bleek wel de waarheid.’ @Han_Nederland: ‘[…] Knettergek! Van de vaccins is nog niet aangetoond dat ze veilig zijn. Er sterven ook Rabobank klanten aan de vaccins!! Totaal van de pot gerukt.’ Ook zag ik het raketje in combinatie met de #bitcoin weer langskomen. Over vermoeiend gesproken.

De aanleiding was het bericht uit de NRC dat banken rekeningen blokkeren van organisaties die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws over corona en vaccinaties. De Rabobank verdedigde zich door te zeggen dat ze de acties van klanten die “complottheorieën en andere bewezen desinformatie” verspreiden als “schadelijk zien.” Experts roerden zich: Banken konden zo maar niet rekeningen opheffen. Communicatieprofessionals nuanceerden: ‘we hebben het niet over personen die zich niet laten vaccineren.’ En een klein deel van ons volk raakte vooral opgewonden.

Zo komen we bij Tinder. Tinder voegt een functie toe om je te kunnen legitimeren met een identiteitsbewijs, terwijl je je profiel anoniem kunt houden, bijvoorbeeld voor LGBTQ+ personen in onderdrukkende regimes. Tinder zegt dit te doen om de leeftijd van gebruikers te controleren. Het is nu nog vrijwillig, maar voor hoe lang? Iedereen snapt dat Tinder uiteindelijk meer waardevolle interacties wil bewerkstellingen. Het meest waardevol betekent nog steeds contact van mens tot mens, daarom zijn ongeïdentificeerde ‘mensen’ op Tinder uiteindelijk minder zinvol en zelfs schadelijk voor de lange termijn groei.

In het licht van deze actie komen we terug op Twitter. De hashtag met de Rabobank was vooral amusant vermaak, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan polarisatie. Om mensen dichter bij elkaar te brengen helpt het als we weten met wie we te doen hebben. Nu krijg je op Twitter alleen een geverifieerd account als je belangrijk, actief en identificeerbaar bent. Het zou helpen als verificatie makkelijker en voor meer mensen beschikbaar wordt gemaakt.

Meer geverifieerde accounts op social media resulteert in meer geloofwaardigheid en vertrouwen. Nu heb je te doen met bots, nepaccounts of deepfake foto’s en moet je zelf op zoek naar de authenticiteit. Voor een enkeling een uitdaging; voor velen niet te doen. Bijkomend voordeel: we komen dan af van die geautomatiseerde tweets met de #bitcoin en een raketje erbij.