Opinie | Dutch Grand Prix schaamte

Ben van der Burg27 aug 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Terwijl festivals als Paaspop, Into the Great Wide Open, Baroeg Open Air en A State of Trance niet door mogen gaan. Dat is toch meten met twee maten? Dan kun je wel betogen dat we in Zandvoort netjes blijven zitten, gevaccineerd zijn, afstand houden, onze handen wassen, niet knuffelen, toch slaat het nergens op. Autootjes kijken, terwijl de evenementenbranche op zijn gat ligt.

Liveblog | F1 Dutch GP Zandvoort

Prins Bernhard jr

Dat niet alleen hè. Denk aan de stikstofuitstoot. Gelukkig hebben we daarvoor stikstofstrijder Johan Vollenbroek. Uit het AD: “Zijn organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) verzet zich tegen het evenement omdat er te veel stikstof bij vrij zou komen, veel meer dan de organisatie van de Grand Prix wil doen geloven. Die zeggen dat de uitstoot van de racewagens vergelijkbaar is met auto's uit de jaren '60 van de vorige eeuw, wat volgens de MOB nergens op slaat.” Daarom spande Vollenbroek een rechtszaak aan, uitspraak volgende week. Vollenbroek: 'De verwoesting van het klimaat op aarde is precies waar Formule 1 voor staat.’ Moreel onverantwoord en dan komen we al snel bij Prins Bernard Jr.

Gratis optreden

Hij schijnt allerlei artiesten gevraagd te hebben gratis op te treden op de Dutch Grand Prix. Dat is gek, voor een pandjesbaas bij zo’n geldverslindend, decadent festijn. Je moet het niet eens willen dat mensen gratis voor je werken. Je moet mensen belonen, blij maken, mee laten delen met je geluk, niet uitknijpen. Gelukkig reageerde twitterend Nederland fel. Waarbij de woede vooral gericht was op Prins Bernard Jr. Cabaretier Peter Pannekoek: "Het is niet 'fuck de koning' maar 'fuck de prins'… #pandjesbaas."

Nelson Piquet

In de jaren tachtig van de vorige eeuw bezocht ik de Formule 1 races op Zandvoort. Ik herinner me de oorpijn en de snelheid van Nelson Piquet bij het ingaan van de Tarzanbocht. Reed een Alain Prost of Mario Andretti bij de trainingen bij die tijdswaarneming rond de 200 km/u, kwam Piquet daar met 282 km/u langs. De opwinding die dat veroorzaakte, verdoofde de pijn. Sinds Max Verstappen wereldkampioen kan worden, inderdaad niet eerder, houd ik weer van de Formule 1. Ik hervond de fascinatie voor het optimaliseren van een rondje. Deze dwanggedachte stuurt me volgende week, als de rechter er geen stokje voor steekt, naar de Dutch Grand Prix. Sorry.