Opinie | Winst boven welbevinden

Ben van der Burg8 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bij techniek liggen knipsels over klokkenluider Haugen en de wantoestanden bij Facebook. Haugen verzamelde bewijsmateriaal, waarmee ze aan wil tonen dat het grootste socialmediabedrijf ter wereld evil is, omdat ze niet kan verkroppen dat zelfs een goede vriend in een algoritmisch rabbit hole terecht was gekomen en een wappie was geworden.

Haugen bracht zaken naar buiten als het toegenomen negatieve zelfbeeld van tienermeisjes door Instagram en het niet aanpassen van het algoritme om nepnieuws en opruiende berichten minder prominent te tonen in de dagen voor de bestorming van het Capitool. Want, Facebook vindt winst belangrijker dan het welbevinden van zijn gebruikers, was de korte samenvatting. En daar waren velen, inclusief mijn oude tante en het Amerikaanse congres, verbolgen over.

Terwijl Facebook een beursgenoteerd bedrijf is. We verwachten rendement op onze beleggingen. Zolang het maatschappelijk en wettelijk verantwoord is, willen we dat Facebook zijn toekomstige waarde omhoog stuwt. Facebook meenemen in je beleggingsportefeuille is financieel gezien slim. Zelfs mijn oude tante heeft belangen. Ze wil dat haar pensioenfonds goed presteert, ‘want alles wordt duurder.’ En dan belegt haar pensioenfonds in een bedrijf als Facebook om mijn tante op haar wenken te bedienen. Ondertussen gaat dat ten koste van het welbevinden van de mensen. Deze tegenstrijdigheid schuurt.

In haar openingsstatement voor het congres maakte Haugen de vergelijking met de tabaksindustrie om de maatschappelijk verantwoordelijkheid kracht bij te zetten en de overheid te bewegen zijn wettelijke verantwoordelijkheid te nemen. ‘Toen we ontdekten dat tabaksbedrijven de schade die ze aanrichtten verborgen hielden, kwam de overheid in actie.’

Inmiddels nemen vele beleggers de verantwoordelijkheid om niet meer in de tabaksindustrie te investeren. Je openbaart liever ook niet dat je in de wapenhandel zit. Het metaalpensioenfonds PME heeft vanwege zorgen om het klimaat zijn belangen in olie en gas van de hand gedaan. Je ziet een kentering.

Straks is Facebook ook aan de beurt. Terwijl de beurskoers van Facebook dit jaar (nog) met 22 procent groeide. Dat is toch lekker hoor, want als het onze portemonnee raakt, willen we gewoon geld zien.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.