Opinie | Korzelige, narrige, begriploze consumenten

Ben van der Burg15 okt 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

‘Slechte ondernemers, moeten kapot,’ schreef hij. ‘Ik ken de details niet, ik laat het aan me voorbijgaan,’ appte ik terug. ‘Trouwens, je kunt ook eerst het gesprek aangaan als het je dwars zit,’ schreef ik er later achteraan. Daarop hoorde ik niets meer. Toen dook er in mijn Twitterfeed een anonieme troll op. Puur toeval.

De Rijksoverheid bracht deze week trots naar buiten dat ze de consument beter gaat beschermen. Vanaf 2022 komt er een verbod op het plaatsen van valse consumentenbeoordelingen bij webwinkels en digitale platforms. Daarnaast moet bijvoorbeeld duidelijk worden gemaakt of zoekresultaten betaald zijn en of er betaald is voor een hogere plaatsing.

We weten dat winkels gehaaid zijn. Ze willen zoveel mogelijk producten verkopen, tegen zo’n hoog mogelijke prijs, tegen zulke laag mogelijke kosten. Bij dit mechanisme helpen positieve reviews. Webwinkels weten dat ruim tachtig procent van de Nederlandse consumenten beoordelingen van eerdere klanten meeneemt in de overweging om een aankoop wel of niet te doen. Je moet positief scoren en als echte klanten niets over je of over je producten willen zeggen, dan plaats je nepreviews en dan spoor je familie en vrienden aan om vijf sterren te geven. Ook vraag je natuurlijk specifiek om recensies van mensen waarvan je weet, die gaan mij een hoog cijfer geven.

Trustpilot, een bedrijf dat reviews as a service aanbiedt, ja het bestaat, identificeerde dat een kleine zes procent van hun reviews nep is, maar ze vonden natuurlijk niet alles. Uitkomsten van onderzoeken naar de hoeveelheid nepreviews komen uit op percentages van 16 tot ruim 30 procent. Niemand weet het precies. We weten wel dat Amazon vorig jaar volgens eigen zeggen, je weet niet of het waar is, wereldwijd 200 miljoen nepreviews heeft verwijderd.

Het ‘Wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming’ zal helpen de hoeveelheid neprecensies te verkleinen. We blijven echter zitten met de Pietertjes van deze wereld. Van die korzelige, narrige, begriploze consumenten die alles aangrijpen om zure recensies te schrijven om hun eigen verrotte leven af te reageren op hardwerkende ondernemers. Hun recensies zijn weliswaar niet nep, maar voor bedrijven superirritant. Kunnen dat soort mannetjes niet kapot?

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.