Opinie | Maximumsnelheid 50km/u

Ben van der Burg29 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als een paar dagen neerslag zoveel schade veroorzaakt en de frequentie van extreem weer in de toekomst toe gaat nemen, dan kun je wensen: laat die aankomende klimaattop in Glasgow alsjeblieft iets opleveren. Vervolgens lees je in het FD dat de bijeenkomst dreigt te mislukken. Landen als China, Australië en Brazilië hebben niet hun aangescherpte klimaatdoelen 2030 ingeleverd. Het doel de aarde maximaal 1,5 graad op te laten warmen, lijkt buiten bereik.

Het boeiende aan de bestrijding van het coronavirus zijn de extreme maatregelen die we hebben moeten nemen om het virus in bedwang te houden. Wie had twee jaar geleden gedacht dat je een QR-code moet laten zien om te bewijzen dat je gevaccineerd bent, waarna je plaats mag nemen in een restaurant. Wie had ooit gedacht dat we een paar maanden een avondklok zouden hebben gehad en dat we wekenlang opa en oma niet mochten bezoeken in de verzorgingshuizen. Of het dringend advies om thuis te werken, waarna we dagen in Zoom- Teams- Jitsi- of Meet calls zaten. Onze kinderen die niet naar school mochten. Nog steeds zijn vele mensen boos over deze maatregelen, maar om lijkenzakken op straat te voorkomen, konden we niet anders.

In The Guardian schreef columnist Monbiot over de maatregelen die in de VS zijn genomen om Hitler te verslaan. In 1944 bedroeg de inkomstenbelasting 94 procent. De Amerikaanse overheid gaf de laatste drie jaar van Tweede Wereldoorlog meer geld uit dan de 150 jaar daarvoor. Met duizelingwekkende urgentie werden vliegtuigen, tanks en wapens gemaakt; personenauto’s, ijskasten of stofzuigers moesten even op hun beurt wachten. De maximumsnelheid ging naar 50 km/u om benzine te sparen. Het hele land deed mee, het persoonlijk lijden was onderschikt, het kwaad moest collectief verslagen worden.

Alle klimaatintenties, doelstellingen, gesprekjes zijn allemaal zo slap. Waarom niet een tijdje extreme maatregelen, als experiment, kijken hoe we daarmee omgaan. Iedereen moet vanaf 1 januari 25 procent minder elektriciteit en gas verbruiken. Vlees wordt verboden. We gaan even niet meer op vakantie. Kolencentrales gaan per 1 januari 2022 dicht. Morgen sluiten we Tata steel. En we compenseren het leed met tientallen miljarden steun, zoals we dit met de coronacrisis hebben gedaan.

Ik kan je in ieder geval verzekeren dat je levensverhaal erdoor verrijkt wordt.

Over Ben van der Burg

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties. Luister live vrijdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/ben-van-der-burg, Apple Podcast of Spotify.