Column Bernard Hammelburg | Mijn ongelijk
Over de aflevering

Nu denk ik dat ik ongelijk heb. Na de onthulling in Der Spiegel dat de Duitse minister van financiën zich niet langer zorgen maakt over de gevolgen van het vertrek van Griekenland uit de euro, voltrekt zich volgens mij de grote omslag die ik zelf niet voor mogelijk heb gehouden. Angela Merkel sprak een verandering van het Duitse standpunt tegen, maar ik geloof Der Spiegel.
Het tweede teken aan de wand is het plan van Mario Draghi’s Europese Centrale Bank om staatsobligaties te gaan opkopen om de economieën te stimuleren. De Financial Times kwam met een meedogenloze analyse, die kort gezegd hierop neerkomt: het is te weinig en het helpt niet. Bovendien ziet het ernaar uit dat Duitsland, dat als grootste economie een cruciale rol speelt, niet – of niet volledig – gaat meewerken aan Dragi’s plan.
Het wordt steeds duidelijker dat de euro op drijfzand rust. Het handhaven van de gezamenlijke munt is misschien meer een emotionele of politieke kwestie geworden dan een economische, en in 2015 moeten we de vraag omdraaien: waarom doen we al die moeite om de euro overeind te houden? Doorgaan, alleen om door te gaan, is geen goed beleid.
En dan het nieuws uit Engeland. Premier Cameron blijft niet alleen zijn belofte herhalen dat hij na de komende verkiezingen een referendum zal uitschrijven over de vraag of Groot-Brittannië de EU verlaat, hij zegt nu dat hij dat referendum al éérder wil. De Britten hebben zich nooit echt onderdeel van Europa gevoeld, en hun vertrek uit de Unie lijkt mij nu zeer realistisch.
Kortom: een kleinere unie, en een – op zijn minst gedeeltelijk – verdwijnende euro is het scenario waarmee we in 2015 rekening moeten houden. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik vrees van niet. Na de volgende jaarwisseling leg ik opnieuw verantwoording af. Wedden mag ook: in euro’s of in drachmen.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.