Column Bernard Hammelburg | Knijp het tuig af

Bernard Hammelburg21 jan 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tuig zoals de moordenaars in Parijs of de op tijd geliquideerde misdadigers in België pak je aan door betere contacten te leggen in de Arabische wereld, en door de financiering af te knijpen. De voorzitter van de Arabische Liga schoof in Brussel aan, en er komt betere coördinatie met Turkije, Egypte, Jemen, Algerije en de Golfstaten. Ze zeiden, politiek heel correct, dat het om betere kennis van de Arabische taal en cultuur gaat, maar het doel is natuurlijk meer en betere infiltratie.

Dat laatste is het belangrijkste, want welke franchise je ook neemt – Al Qaeda, IS, het filiaal in Jemen, noem maar op – ze krijgen hun geld vrijwel allemaal van rijke sjeiks in Saoedi-Arabië, Qatar en de Emiraten. Spoor de financiers op, snij de financiële navelstreng door – daarmee scoor je. En stop dus veel meer middelen in de inlichtingendiensten, want zij zijn het die de kar uiteindelijk moeten trekken. James Bond is effectiever dan Rambo.

Meer hacken – ook onontbeerlijk. Schitterende illustratie: waarom weet Amerika zo zeker dat Noord-Korea achter het recente hacken van Sony Pictures zat? Omdat Amerika zélf al sinds 2010 Noord-Korea hackt, dus de Amerikaanse cybernerds konden meekijken met de vijand.

Wat moet stoppen is de zoektocht naar begrip. Anders Breivik, de Noorse massamoordenaar, was geen neonazi, zoals hij wil doen geloven, maar gewoon een gek, net als de moordenaar van Pim Fortuyn, of de leden van het Dierenbevrijdingsfont. De cellen van Al Qaeda & Co. zijn geen exponenten van onbegrepen, achtergestelde of buitengesloten groepen, maar ordinaire, gewetenloze hooligans, die moorden omdat ze het lekker vinden. Dus houd op met talkshows met moslims en sociologen die het allemaal uitleggen. Er valt niets uit te leggen. Follow the money en knijp ze af – dat is het recept.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.