Column Bernard Hammelburg | Genocide? Nou en of!

Bernard Hammelburg15 apr 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paus Franciscus heeft zich de woede van de Turkse regering op de hals gehaald door het drama “de eerste genocide van de Twintigste Eeuw” te noemen. Flinke kerel, die paus. Hij heeft volkomen gelijk en wist dat hij een diplomatieke rel zou ontketenen. Nederland heeft de Armeense genocide al elf jaar geleden erkend, via een motie van de ChristenUnie. De Turkse gemeenschap was woest, maar daar heeft ons land zich gelukkig niet door laten intimideren.

Het Turkse verzet tegen de erkenning van de genocide berust op een drogredenering. Turkije zegt: het was een bloedige oorlog, en aan beide kanten zijn honderdduizenden mensen omgekomen. Zo lust ik er nog wel een paar. Het is net zoiets als wanneer de Duitsers de moord op zes miljoen Joden geen genocide zouden noemen, omdat er in de Tweede Wereldoorlog ook bijna acht miljoen Duitsers zijn omgekomen.

Wat maakt massamoord genocide? Dat de moordenaars een bevolkingsgroep uitmoorden om religieuze, etnische, politieke of culturele redenen. Dat was met de Armeniërs het geval, precies zoals met de Joden.

Het krankzinnige is dat de Turken het begrip genocide zelf erg gemakkelijk in de mond nemen. Tijdens de Gaza-oorlog van vorig jaar zei Tajip Erdogan – toen nog premier, inmiddels president – dat Israël barbaarser was dan Adolf Hitler.

Het is precies andersom. Door de Turkse slachtpartij onder Armeniërs consequent te blijven ontkennen, gedraagt Turkije zich barbaars. De Duitsers hebben hun misdaden erkend en herstelbetalingen gedaan. Voor slachtoffers en nabestaanden is het nooit genoeg, maar als je de Duitsers van genocide beschuldigt, zijn zij de eersten om dat te erkennen. Daar kunnen meneer Erdogan en zijn roeptoeters nog een puntje aan zuigen.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld en @BNRdewereld.