Column Bernard Hammelburg | Wij zijn keurige wapenhandelaren

Bernard Hammelburg11 mrt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op de wereldranglijst van wapenexporteurs staan wij op de zevende plaats. Om hoeveel geld het gaat, hangt af van de bron die je raadpleegt. De website The Richest schat de Nederlandse wapenexport op ruim 6 miljard euro. In een nota van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel worden bescheidener cijfers genoemd, al snap ik ze niet: op de ene pagina staat twee miljard, op de volgende één miljard euro. Hoe dan ook, een hoop geld. Als je een miljard euro in de huiskamer legt, moet je via de dakgoot naar binnen.

Op de tiende plaats staat trouwens Oekraïne. Hetzelfde Oekraïne dat om wapens bedelt, verkoopt voor een kleine zes miljard euro – aan wapens. Kan u het volgen?

Een van de keurige klanten waaraan wij keurige Nederlanders wapens verkopen is Saoedi-Arabië. In tien jaar tijd ging daar vanuit Nederland voor 25 miljoen aan wapens heen.

Saoedi-Arabië is trouwens de grootste klant voor de wapenindustrie ter wereld. Tien procent van de zestig miljard euro die jaarlijks aan wapens wordt verkocht gaat naar het land waar je voor het kritiseren van de staat duizend stokslagen krijgt, en waar voor het overtreden van de sharia je kop eraf gaat.

Overigens: die één of twee miljard euro die Nederland verdient aan wapenhandel, is dat niet precies wat het ministerie van Defensie momenteel tekort komt? Vooral om wapens te kopen?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.