Column Bernard Hammelburg | Griekse middelvinger

Bernard Hammelburg25 mrt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het filmpje waarop Varoufakis zijn obscene gebaar maakt dateert uit 2013, toen hij nog helemaal geen minister was. En de maker van het filmpje zegt dat hij een montagetrucje heeft uitgehaald. En toch vindt bijna iedereen die de spanningen tussen Griekenland en Duitsland over de afbetaling van de Griekse schuld volgt, dat die ‘stinkvinger’ de verhoudingen aardig typeert.

Dat geldt zeker voor de wijze waarop Griekenland het Duitse oorlogsverleden in de strijd gooit. De boodschap is: voordat jullie Duitsers doordrammen over onze schuld aan de EU, willen wij Grieken eerst even afrekenen voor jullie nazimisdaden.

Beetje onsmakelijk, misschien, om er juist nu mee te komen, maar ook de Duitsers erkennen dat Griekenland een punt heeft. De nazi’s hebben in de Tweede Wereldoorlog op onvoorstelbare wijze huisgehouden in Griekenland. De meest cynische misdaad was misschien de deportatie naar de gaskamers van 55.000 Joden in Thessaloníki, die daarvoor zelf moesten betalen. Omgerekend gaat het om 25 miljoen euro. En zo is er een lange lijst van gruwelijkheden. Duitse herstelbetalingen in 1960 ter grootte van 57 miljoen euro heeft Griekenland altijd als een beledigende fooi beschouwd.

Maar waar het de Grieken vooral om gaat is de plundering door de Duitse betzetters van de Griekse statkist. Als je daar de regels van een normale lening op toepast, gaat het omgerekend om elf miljard euro. Er is een hoop debat over, maar volgens deskundigen die Der Spiegel interviewde, staat die Griekse claim als een huis.

Dan is er ook het argument dat Griekenland in 1953, als een van 21 landen, een verdrag tekende waarin de Duitse schuld goeddeels werd weggestreept. Griekenland betaalde dus mee aan het succes van de Duitse economie in de jaren daarna.

De euro-ruzie had eerst nog iets van een klucht, met die al dan niet filmisch gemanipuleerde middelvinger. Nu is het een ware Griekse tragedie.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld en @BNRdewereld.