11/9

Bernard Hammelburg9 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een campagne waarin elke tekstschrijver van elke toespraak, en van elk verkiezingsspotje, zijn pen in vitriool doopte. Een campagne vol ordinaire scheldkanonnades. Een campagne waarin geen ruimte was voor enige visie. Een campagne vol holle frasen en onuitvoerbare beloftes. Een campagne waarin de ene kandidaat het uitsluitend moest hebben van het feit dat zij een vrouw is, en de andere van racisme, isolationisme en trots op zijn systematische belastingontduiking.

Amerika ontwaakt in het besef dat het Trumpsime niet is verslagen. In het besef dat de politieke F-Site, het opengetrokken riool van scheldende en kankerende hooligans, nu is verheven tot een heuse politieke beweging. En in het besef dat het Obamisme, dat acht jaar geleden zo optimistisch begon, stierf zonder dat het de harten van het volk raakte, en – in plaats van te denken aan opvolging en continuïteit – niet verder kwam dan een omstreden vrouw met een hutkoffer vol schandalen.

Nee, 9/11 is het gelukkig niet. Maar 11/9 is evenmin een datum die we snel zullen vergeten.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.