Gesponsord geluk

Bernard Hammelburg21 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoe meet je geluk? Inkomen, gezondheid, gemeenschapszin, corruptie, keuzevrijheid en liefdadigheid, schrijft de VN.  Dus: rijke, gezonde, betrouwbare, ondernemende mensen die in de vakantie op de kat van de buren passen. Het staat allemaal in een lijvig rapport, gesponsord door het Italiaanse koffiemerk Illy. De Ernesto Illy Foundation heeft trouwens een eigen Koffie Universiteit, met een masters in koffie-economie. Het is geen Trumpie – ik verzin het echt niet.

Goed, de Noren dus. Die hebben het prima, dat is een feit. Gaaf land – zou je ook kunnen zeggen. Het verdeelt de opbrengst van zijn belangrijkste inkomstenbron, olie, onder het volk. En omdat er maar vijf miljoen Noren zijn, gaat het ze goed. Geen lid van de Europese Unie, dus geen gedoe met Brussel. Waarom plegen dan meer dan 500 Noren per jaar zelfmoord? En waarom slikt bijna zes procent antidepressiva?

Dezelfde vragen kun je stellen voor dat andere gave land, Nederland. Bijna tweeduizend zelfdodingen, waarvan een tiende door voor een trein te springen en ruim vier procent aan de antidepressiva. En trouwens: als je de afgelopen weken de gemiddelde PVV- of SP-kiezer hoorde, spetterde het geluk bepaald niet van het gelaat.

Waarom we dat nieuws over het gelukkigste land ter wereld, en de nummer zes, zo prominent brengen? Omdat er het stempel ‘Verenigde Naties’ op staat, en dus tuinen we er allemaal in. Waarom doet de VN niet iets nuttigers? Ik zou zeggen: ga vrede maken, of zoiets. Met een vette subsidie van een koffiebrander moet dat toch mogelijk zijn.