De Oen van Noord-Korea

Bernard Hammelburg18 apr 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Lastig, want de opslagplaatsen met nucleair materiaal liggen diep onder de grond, en de Noord-Koreaanse raketten staan op vrachtauto’s, dus dat zijn bewegende doelen. Bovendien heeft Noord-Korea kolossale, ouderwetse artillerie, waarmee ze Seoel in Zuid-Korea kunnen raken. Dat is één druk op de knop. Trump hoopt terecht dat China ingrijpt, maar hij houdt duidelijk de militaire optie open.

Het is vreemd dat niemand naar de zwakste schakel kijkt: de hebzucht van de Oen. Kim Jong-Un heeft 17 paleizen, 100 auto’s, waaronder een Mercedes van anderhalf miljoen euro, een eigen vliegtuig (bijgenaamd Air Force Un), renpaarden, golfbanen, een collectie piano’s, een whisky-collectie, en een Brits-Frans Princess jacht met Italiaans Fendi-interieur. Wie levert al die spullen? Waarom worden die leveranciers niet aangepakt? Vooral als je bedenkt dat in Noord-Korea het zogenoemde ‘Kantoor 38’ bestaat, dat de helft van alle nationale inkomsten afroomt en rechtstreeks in de kas van de Oen stort, met als vermelding ‘loyaliteitsheffing.’

Noord-Korea is een grote producent van drugs en wapens, gesmokkeld en verkocht via een schimmige brievenbusmaatschappij in Maleisië. Het land is berucht om zijn mensenhandel. Het heeft een succesvolle drukkerij van valse Amerikaanse honderddollarbiljetten. Het speelt onder één hoedje met China, bijvoorbeeld in de productie van textiel. Als daar ‘made in China’ op staat, hoort er eigenlijk vaak ‘made in North-Korea’ op te staan. Behalve met China en Zuid-Korea, doet het land ook zaken met de Europese Unie, inclusief Nederland.

Dit is nu typisch zo’n land waartegen ministers van financiën waarschijnlijk veel effectiever kunnen optreden dan hun collega’s van buitenlandse zaken en defensie. Follow the money, pak de leveranciers, kopers, helers en kwijlende vertegenwoordigers van drank en luxeartikelen. Met schieten op zijn raketjes en bommetjes krijg je de Oen niet op de knietjes – met het afpakken van zijn miljarden tellende zwarte kas en zijn speeltjes vast wel. Veel makkelijker, en toch alleszins verkiesbaar boven een atoomoorlog.