Fabels

Bernard Hammelburg8 jan 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Fabel 1: De Iraanse roverhoofdman Soleimani was een volksheld.

De rouwende miljoenenmenigte bij zijn begrafenis, met de wenende opperayatollah Khamenei in de hoofdrol, was knap geregisseerd, maar de Iraniërs zijn niet gek. Er zijn ook miljoenen die denken: van die met geld smijtende megalomaan zijn we af.

Fabel 2: Amerika en de anti-IS-coalitie blijven in Irak.

Echt niet. Westerse politici blijven elkaar wijsmaken dat Irak ons nog nodig heeft, maar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn realistisch. Zij zijn begonnen met het onvermijdelijke: terugtrekking van hun troepen. De rest gaat volgen.

Fabel 3: Wij zijn bondgenoten van Irak.

Dat denkt een enkele naïeve westerse politicus misschien nog, maar de sjiitische Iraakse meerderheid ziet ons als bezetters. Dat komt door het misverstand dat Irak één land is.

Fabel 4: Irak is één land.

Nee, er is een autonoom Koerdisch deel in het noorden, een restantje van Saddam Hoesseins soennitische minderheid rondom Bagdad, en dan het overgrote sjiitische deel dat meer opheeft met het sjiitische Iran dan met het duivelse Amerika. Het parlement weerspiegelt dat.

Fabel 5: Het sjiitische Iran en het sjiitische deel van Irak zijn twee handen op één buik.

Nee, hoor, de Iraakse sjiieten zijn Arabieren, en Perzen kijken neer op Arabieren. Zij zijn bovendien de Iraakse invasie van hun land in 1980 en de daarop volgende achtjarige oorlog nog niet vergeten. Het gaat Iran om macht, niet om vriendschap.

ALLE COLUMNS VAN BERNARD HAMMELBURG: Klik hier

Fabel 6: Door het omleggen van een massamoordenaar krijgt Trump Iran op de knieën.

Iran wás al op de knieën door de Amerikaanse sancties. Maar de filialen van de Republikeinse Gardes in Syrië, Irak, Libanon en Gaza voelen zich juist gesterkt.

Fabel 7: Bondgenoten Saoedi-Arabië en Israël zijn Trump dankbaar.

Vergeet het maar. Heel stoer, die moord op de roverhoofdman, maar de tienduizenden raketten van Hezbollah en de Jemenitische Hoethies, gericht op Israël en Saoedi-Arabië, staan nu op scherp. Dus tel uit, je winst.

Een moordenaar vermoorden, daar heeft Trump geen moeite mee. Maar, om terug te komen op die 1001 nachtmerries, hij krijgt Aladin niet meer in de fles.

Luister ook | De wraak van Soleimani

Luister ook | Rohani en Trump lachen de EU recht in het gezicht uit