Aso-brigade
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Schuttingtaal in een persconferentie van de premier, dat moet een primeur zijn geweest. In zijn uitval naar de aso-brigade die zich niets aantrekt van de noodmaatregelen, gaf Mark Rutte als voorbeeld de ‘schijt-aan-corona-feestjes’ die werden – en misschien nog steeds worden – gehouden. Het roept de vraag op wat die aso-brigade beweegt.
Want ze zijn er overal. In Florida zag het zwart van de mensen in badplaatsen, in Australië moest een populair strand worden gesloten, in Parijs, waar de gele hesjes hun middelvinger opsteken en de politie in een banlieue werd belaagd door woedende burgers. In Duitsland liep het ook uit de hand. En je kunt er zeker van zijn dat het grote aantal corona-slachtoffers in Iran te maken heeft met veel te drukke menigten op markten en in moskeeën waar orthodoxe gelovigen geestelijk leider Khamenei geloven dat Amerika het virus verspreidt.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Een deel van de aso-brigade denkt ongetwijfeld: dit gaat niet over ons. Het antwoord van Rutte en andere regeringsleiders is: ja, maar je brengt het virus wel over op kwetsbare ouderen, en dáár gaat het om. En daar komt de verwarring. Want overal in de wereld ligt de nadruk in de eerste plaats op de IC-capaciteit van ziekenhuizen. Dus de aso-brigade denkt: gaat het nou echt om het redden van levens, of hebben jullie – de regering is altijd ‘jullie’- een administratief en organisatorisch probleem.
Luister en lees ook | Coronabeleid in de EU: ieder gaat zijn eigen gang
IC-capaciteit
Als dat zo is, los het dan op, en val ons er niet mee lastig. En dan kom je onvermijdelijk op de vraag waarom wij in Nederland, bijvoorbeeld, het zogenaamde ‘abstineer’-systeem hebben, waarin ouderen die ongeneselijk zijn sowieso door IC-units worden geweerd, waardoor onze IC-capaciteit aan de krappe kant is. Als de gezondheidszorg ernstig zieke ouderen normaal gesproken geen prioriteit geeft, ben je dan nu als millenial plotseling verantwoordelijk?
Dossier | Coronavirus
En dan heb je twee categorieën aso’s waartegen we machteloos zijn. De ene – bij ons valt dat wel mee, maar in veel andere landen is het zeker zo – is de groep die simpelweg het nieuws niet zo nauwgezet volgt. De ‘ik-heb-geen-krant-en-tv-meer-want-het-is-alleen-maar-sensatie-en-slecht-nieuws’-brigade.’ En de, zoals Rutte het noemde, ‘ik-heb-er-schijt-aan’-flank.
Bij ons is die tamelijk bescheiden. Maar in bijvoorbeeld Amerika gaat het om miljoenen mensen die dit een economische en geen gezondheidscrisis noemen. Gesterkt door Donald Trump, die maandag op zijn persconferentie zei dat hij de economie echt niet op slot gaat houden . Want dat kost meer doden dan – wat hij noemt – het Chinese virus, en dan is het medicijn erger dan de kwaal. Met zo’n leider voelt de aso-brigade zich gesterkt, en echt niet alleen in Amerika.