Opinie | Schurkenstaat

Bernard Hammelburg12 aug 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Woedende demonstranten komen met terechte eisen. Tegen de schurkenstaat. Over de onvoorstelbare corruptie. Over de politieke vriendjespolitiek. Over een economische en financiële crisis die al lang voor corona begon. Over de onverschilligheid van de politieke elite. En vooral over de feitelijke coup die Hezbollah heeft uitgevoerd. Hezbollah, naar de opvatting van de EU en VS een terroristische organisatie, met een leger dat groter is dan de officiële Libanese krijgsmacht. Maar dat, met haar politieke vleugel, deel uitmaakt van de coalitie. De regering is afgetreden, maar de Libanezen noemen dat, terecht, een schijnvertoning.

Net als het vliegveld, heeft Hezbollah de haven al jaren volledig in handen. Die gebruikt zij voor het smokkelen van gebruikte auto’s, telecom- en internetservers, drugs en wapens naar een netwerk dat reikt tot Afrika en Latijns-Amerika. Die wapens, meestal afkomstig uit Iran, of uit Noord-Korea en dan vía Iran, gaan door naar de Hezbollah-troepen die in Syrië vechten voor Assad, of worden gericht op Israël. Vandaar dat Israël voortdurend wapenopslagplaatsen en -transporten bombardeert, maar het is dweilen met de kraan open.

De Franse president Macron zei terecht: wij zorgen dat onze hulp niet in verkeerde handen valt. Dat was ook het thema van de internationale donorconferentie van afgelopen weekend. Die vermanende taal mag best een tandje scherper. Europese politici blijven nostalgisch mijmeren over Beiroet als het Parijs van het Midden-Oosten, maar dat is inmiddels mythologie. Of ze zwijgen over de feitelijke kolonisering van Libanon door Iran en Syrië. Want anders brengen we de Turkije-achtige deal in gevaar die we met Libanon hebben: er zitten zo’n twee miljoen vluchtelingen, die eigenlijk allemaal naar Duitsland, Nederland en Scandinavië willen.

De woedende demonstranten hebben gelijk: de ramp in Libanon heeft alles te maken met chaos, wanbeheer en het nepotisme van zakkenvullers en terroristen. Hoogste tijd voor minister Kaag en haar ambtgenoten om even over hun nostalgie heen te stappen en een internationaal onderzoek te eisen naar wat er in Beiroet is gebeurd. President Aoun heeft zo’n onderzoek al op de voorhand afgewezen. Op bevel van Hezbollah.