Moeten ouders verplicht hun kind laten vaccineren?

Beter19 nov 201822 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft voor dat 95% van de peuters in een regio gevaccineerd moeten worden om een groepsimmuniteit te garanderen tegen het zeer besmettelijke mazelen, maar vorig jaar was dit nog maar 90,2 procent van de 2-jarigen en dit dreigt volgend jaar zelfs onder de 90% te zakken. Er zijn steeds meer ouders die twijfelen om hun kind te vaccineren omdat ze de vaccins niet vertrouwen en enge verhalen horen over mogelijke bijwerkingen.

EERDERE EDITIES VAN BNR BETER: Klik hier!

Onze gasten

Roland Pierik, universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de UVA en werkt aan een boek over vaccineren.

“Ik ben helemaal voor vrijwillige vaccinatie, maar als daarmee de groepsbescherming niet meer gegarandeerd kan worden, dan denk ik toch dat je een verplichting moet overwegen. Het gaat namelijk niet alleen over de ouders die niet willen vaccineren, het gaat ook over de gemoedsrust van ouders die wel vaccineren. Je kunt als overheid niet zo’n uitbraak laten gebeuren onder het motto vrijheid blijheid. Nu is zo’n verplichting wellicht overdreven, maar als er echt weer ziektes gaan uitbreken zou dat wel gepast zijn.” (bron)

Karoly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het gevaar van kinderziektes zoals de mazelen niet onderschat worden. Het is helemaal niet onschuldig, meent Illy. "Kinderen gaan dood aan kanker, maar als de vaccinatiegraad teveel daalt gaan kinderen ook dood aan de mazelen of kinkhoest. We zijn niet voor niets ooit begonnen met vaccins. Daar moeten we niet lichtzinnig over denken." (bron)

Pioniers in de zorg

Mogelijk goed nieuws van mensen met angst voor naalden. In de toekomst zou een pleister in sommige gevallen een naald moeten kunnen vervangen. Het gaat hier om een promotie-onderzoek van Guangsheng Du, onderzoeker van het Leiden Academic Centre for Drug Research. Hij wil een methode ontwikkelen die veel patiënt-vriendelijker is.