Fouten in de operatiekamer voorkomen door betere communicatie

Beter10 dec '18 12:3425 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onze gasten

Anne Sophie van Dalen, promovendus bij het Amsterdam UMC – locatie AMC.

Marlies Schijven, chirurg bij datzelfde ziekenhuis en hoogleraar simulatie, serious gaming en applied mobile healthcare.

EERDERE EDITIES VAN BNR BETER: Klik hier!

Samen deden zij onderzoek naar het gebruik van een black box in de operatiekamer. Tijdens operaties worden hiermee alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijgehouden en geanalyseerd. Achteraf kan het operatieteam een gestructureerde team nabespreking houden.

Ook te gast is Mia Wessels, een van de oprichters van De Jonge Dokter. Onlangs organiseerde deze organisatie het Foutenfestival. Er wordt nu nog nauwelijks gepraat over fouten, angst of onzekerheid, want dat zou een zwaktebod zijn. Met het Foutenfestival probeert De Jonge Dokter te zorgen voor een cultuuromslag.

Pioniers in de zorg

Mensen verliezen spiermassa wanneer ze ouder worden. En bij een ziekenhuisopname kan dit nog sneller gaan. Zeker als ze door bijvoorbeeld de stress van de operatie minder eten.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Imre Kouw dat ze deed aan het Maastricht UMC+. Om dit te voorkomen zouden ze voor en na de operatie meer moeten bewegen en bijvoorbeeld een eiwitrijk drankje moeten drinken voor het slapen.