Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder medicijnen slikken?
Veel 65-plussers gebruiken 5 of meer verschillende medicijnen (polyfarmacie), maar dit kan de kans op bijwerkingen en andere problemen vergroten. We zouden kritischer moeten zijn op het medicijngebruik van ouderen in Nederland en als er wordt besloten om met bepaalde medicijnen te stoppen, dan moet de patiënt daar een belangrijk rol in spelen.
De problemen die polyfarmacie kan opleveren zijn al langere tijd bekend. Hierover verschijnt het ene na het andere proefschrift, rapport of artikel. Dit was ook de reden om in 2012 een richtlijn op te stellen. Die richtlijn is nu toe aan vernieuwing.
Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder medicijnen slikken?EERDERE EDITIES VAN BNR BETER
Klik hier!
Onze gasten
Rob van Marum, bijzonder hoogleraar farmacotherapie bij ouderen in het VUmc in Amsterdam en klinisch geriater in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. En universitair docent bij het LUMC.
Pioniers in de zorg
Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben last van chronische rugpijn, terwijl daar nog altijd geen adequate behandeling of medicatie voor is. Anna Tellegen deed promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht naar een nieuwe behandeling. Die nieuwe behandeling blijkt veelbelovend: een injectie met biomaterialen die geleidelijk medicatie afgeven bleek veilig en remt het ontstekingsproces.