Zicht op ogen
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Door middel van gentherapie is het nu mogelijk om het zicht van slechtzienden te verbeteren. Dat maakt slechtzienden zelfredzamer en mobieler. Blindheid genezen is nog niet mogelijk, maar de ontwikkelingen op het gebied van oogheelkunde volgen elkaar snel op.
| Podcast
BNR Beter
Sinds kort is gentherapie ook in Europa beschikbaar. Mensen met een erfelijke netvliesaandoening, veroorzaakt door een specifieke genmutatie, konden tot voor niet worden behandeld. Bij de behandeling wordt een werkend gen via een injectie in het oog ingebracht. Dat vervangt het niet-werkende gen. Een groot deel van de behandelde patiënten merkt dat het zicht daardoor is verbeterd.
Onze gasten:
Bart Leroy, professor oogheelkunde aan het UZ in Gent.
Peter Bertens, senior beleidsadviseur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
Presentatie:
Nina van den Dungen
Pioniers in de zorg
Een nieuwe techniek maakt het eenvoudiger een dotterbehandeling toe te passen bij een vernauwde kransslagader.
Bij een dotterbehandeling is het moeilijk om een stent te plaatsen als de kransslagader ernstig verkalt is. De arts moet met een boortje de kalkafzetting verwijderen. Dat is belastend voor de patiënt en geeft meer risico's op complicaties.
Met de nieuwe techniek wordt de vernauwing opgeheven door met geluidsgolven de kalk op de aderwand te vergruizen. Daarna kan de stent alsnog worden geplaatst.