Stomazorg: succesvolle aanpak maakt thuiszorg onnodig
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Door patiënten te leren zelf hun stoma te behandelen, kunnen ze na de operatie eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. In één jaar tijd lukte het behandelaars van de stoma-afdeling van het Catharina Ziekenhuis om in plaats van de gebruikelijke 10%, liefst 90% van de patiënten zo zelfredzaam te krijgen, dat thuiszorg niet nodig was.
Een operatie waarbij een stoma wordt aangelegd, kan ingrijpend zijn voor de patiënt. De kunstmatige uitgang voor ontlasting en urine, heeft speciale zorg en middelen nodig. Door patiënten vooraf en direct na de operatie al te begeleiden in het zelf verzorgen van de stoma en te oefenen met stomamateriaal, kan hij eerder naar huis en zijn er minder complicaties.
Onze gasten:
Johanne Bloemen, chirug in het Catharina Ziekenhuis.
Liesbeth van Erp, verpleegkundige stomazorg en mammacare in het Catharina Ziekenhuis.
Pioniers in de zorg
Patiënten met een botbreuk moeten nu, nadat ze gips hebben gekregen, standaard terugkomen voor controle. Maar volgens artsen van het OLVG is dat niet in alle gevallen nodig. Bepaalde botbreuken genezen vrijwel altijd goed, zoals breuken van de vinger, teen, enkel of onderarm. Voor mensen met zo'n breuk is nu iets bedacht, waardoor ze niet meer terug hoeven voor controle, als de botbreuk is geheeld.