Gezonde leefstijl als medicijn tegen corona

Beter3 jun 202026 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zolang er geen vaccin is, is een gezonde leefstijl de de beste remedie tegen corona. Dat betekent niet dat je het niet krijgt, maar dat immuunsysteem zo'n virus dan beter aankan, waardoor fysieke schade wordt voorkomen.

Onze gasten:

Maaike de Vries, gepromoveerd gezondheidswetenschapper.

Tamara de Weijer, huisarts en bestuurslid van Vereniging Arts en Leefstijl.

Beide redacteur en initiatiefnemer van het handboek Leefstijlgeneeskunde, dat onder meer wordt gebruikt als opleidingsmateriaal in het zorgonderwijs.

Door meer de focus te leggen op gezond leven, kan het zorgstelsel veranderen van ziekenzorg naar gezondheidszorg, zeggen deskundigen. Met goede voorlichting, preventie en begeleiding kunnen er jaarlijks vele miljoenen aan ziektekosten bespaard worden. Minder mensen worden ziek, er zijn minder medicijnen en medische ingrepen nodig.

Dat zou ook betekenen dat de rol van de arts geleidelijk verandert in die van adviseur, in plaats van behandelaar.

Zorgvernieuwers

Vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten weten dat vaak zelf niet, terwijl er al wel voortekenen zijn. Zoals vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

In de regio Den Haag is een samenwerkingsverband gestart om deze vrouwen extra in de gaten te houden en waar nodig zorg en voorlichting te geven.