Leven oppakken na kanker; dat is pas overleven!

Beter24 jun 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het behouden van werk of het vinden van een nieuwe baan, is vaak problematisch zodra het woord 'kanker' valt. Ook het krijgen van een hypotheek en verzekering is in veel gevallen lastig.

Onze gasten:

Isabelle Lebrocquey, oprichter van oPuce, een sociale onderneming die (herstelde) kankerpatiënten helpt bij het vinden van een baan.

Mirjam van Belzen, Belangenbehartiger Kwaliteit van Leven a.i. voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK).

Werkgevers beschouwen deze patiënten als een extra risico. In geval van ziekte moet de werkgever twee jaar lang loon doorbetalen. Ondertussen moet hij een vervanger inhuren, verantwoording afleggen aan UWV, meewerken aan integratie. Dat op zich is al reden om mensen niet in vaste dienst te nemen – laat staan iemand die kanker heeft gehad.

Daarom moet de overheid stappen zetten om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om iemand met een ziekteverleden aan te nemen, zeggen belangenorganisaties.

Ook zou de focus moeten liggen op arbeidsgerelateerde zorg, waarbij vanaf het moment van de diagnose de patiënt, de werkgever, en betrokken medici samen kijken naar mogelijkheden om de patiënt aan het werk te houden of voorspoedig te reïntegreren.

Zorgvernieuwers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een minihartje gekweekt met volwassen kloppende hartcellen.

Van de bindweefselcellen uit hartbiopten van patiënten worden minihartjes gekweekt zodat daar onderzoek op kan worden gedaan naar de oorzaak van hartziekten, maar ook naar de werking van medicijnen en gentherapie.

De onderzoekers willen in de toekomst bij metabole ziektes de cellen die verantwoordelijk zijn voor hartfalen te identificeren. “Als we weten welke cellen de fout bevatten die deze ziektes veroorzaken, kunnen we wellicht gentherapie inzetten” vertelt prof. dr. Christine Mummery,

Ook is het hartje een goed alternatief voor muizenharten, zodat er van deze proefdieren minder gebruik hoeft te worden gemaakt.