Vooruit met dementie!

Beter11 nov 202023 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Niet urenlang passief in een warme woonkamer zitten en wachten tot je eten wordt opgediend. De dementerenden bij directeur Jan 't Hoen en zijn zorgmedewerkers, worden voortdurend actief gehouden. Ze gaan elke dag naar buiten, er wordt getuinierd, koken en afwassen gebeurt gezamenlijk en als iemand niet per se in een rolstoel hoeft te zitten, wordt 'ie gestimuleerd te lopen.

Door deze aanpak slapen de bewoners 's nachts beter, zijn ze rustiger en ook gelukkiger. Natuurlijk kost deze aanpak energie, beaamt 't Hoen. Maar dat verdient zich terug doordat de bewoners gezonder blijven. Ze vallen minder, ze zijn minder onrustig en liggen in de meeste gevallen rustig te slapen, zodat er 's nachts minder personeel nodig is.

Onze gasten

Jan ’t Hoen, directeur van de particuliere woonvoorziening Huize Wezup voor mensen met dementie.

Grietje van der Heide, zorgondernemer en life coach.

Zorgvernieuwers

Veel patiënten kunnen of durven niet naar het ziekenhuis vanwege het risico van corona. Door middel van een speciale bril komen medisch specialisten daarom nu naar de patiënten toe. Het werkt zo: een verpleegkunde gaat bij de patiënt langs en voert medische handelingen uit met zo'n slimme bril, terwijl de arts op afstand meekijkt.

Over deze podcast

BNR Beter hoor je elke woensdag om 15:30 en is online terug te vinden als podcast. Abonneer je via bnr.nl/beter, de BNR App. Ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify.