Coronavaccin: Is de eerste ook de beste?
De Amerikaanse bedrijven Moderna en Pfizer maakten beide bekend een coronavaccin te hebben dat 90 procent of meer effectief is. Tientallen andere bedrijven werken nog aan een vaccin. Is elk variant even effectief en veilig? En hoe wordt er bepaald wie het eerst voor vaccinatie in aanmerking komt?
Een vaccin tegen corona heeft lang op zich laten wachten, maar vanuit medisch en farmaceutisch oogpunt is het juist in razendsnel tempo gegaan. Veel mensen vragen zich af of door die snelheid, de veiligheid van een vaccin niet in het geding komt. Ook omdat nog niet alle langetermijneffecten van het coronavirus bekend zijn.
Maar volgens Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie, staat of valt het succes van een vaccin, met dat iedereen zich laat vaccineren. Dat betekent niet dat covid-19 volledig verdwijnt, maar wel dat de pandemie wordt gestopt en we weer terug kunnen naar 'normaal'.
Onze gasten
Ilse van Hensbeek, medisch directeur van farmaceut Astra Zeneca, dat werkt aan het zogenoemde Oxford vaccin.
Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie verbonden aan het Amsterdam UMC.
Zorgvernieuwers
De helft van de diabetespatiënten met gevoelsverlies in de voeten, zijn gebaat bij een kleine ingreep waarbij een beknelde zenuw los wordt gemaakt.
Door die gevoelloosheid vinden veel valpartijen plaats en lopen mensen wonden op, die lastig te genezen zijn.
Willem Rinkel, plastisch chirurg in opleiding bij het UMC Utrecht, zoekt naar manieren om te zorgen dat nog meer mensen profijt kunnen hebben van deze operatie.