Zorgen om de jeugdzorg
Zo'n 40.000 kinderen in Nederland zijn uit huis geplaatst en naar schatting 100.000 kinderen groeien op in een gezin met met ernstige problemen. Voor deze kinderen is hulpverlening door middel van jeugdzorg nodig. Maar in de praktijk gaat er veel mis. Er is weinig continuïteit in de hulpverlening, de wachtlijsten zijn lang en veel kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben.
Sinds in 2015 de jeugdzorg de taak van de gemeenten is, lijkt het voornamelijk te gaan over budgetten, efficiënt en goedkoop werken, klagen voor hulpverleners. Jeugdzorgorganisaties kampen met financiële problemen, verloop en uitval onder personeel zijn groot waardoor de continuïteit nog verder in gevaar komt.
Onze gasten
Suzanne de Ruig, systeemtherapeut, oprichter Stichting JIM en mede-auteur van het boek Circulaire Zorg.
En Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg&Welzijn met al 15 jaar Jeugdzorg in haar portefeuille.
Het jeugdzorgstelsel moet op de schop, vindt Ter Aar. Ze ziet het liefst dat het huidige stelsel verdwijnt en er een nieuw stelsel komt, waar hulpverleners bepalen welke zorg nodig is en de overheid een belangrijke rol speelt.
De Ruig is een van de drijvende krachten achter de JIM-aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor) waarin een jongere een mentor in de eigen omgeving zoekt. Opvolger van die succesvolle benadering is Circulaire zorg, waarin professional, oudere, jongere en JIM samenwerken en wederkerige zorg organiseren.
Zorgvernieuwers
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan onderzoeken welke effecten een coronabesmetting heeft op ouderen en op welke manier zij het beste geholpen kunnen worden bij hun herstel.
Daarvoor wordt samengewerkt met zeker vijf andere Europese landen. Gekeken wordt onder meer of deze groep ouderen thuis kan revalideren, of beter opknapt in een verpleeginstelling. Ook wordt gekeken welke medicatie en welke vormen van fysiotherapie effectief zijn.