Baan in de zorg: Werkdruk of werkgeluk?

Beter16 dec 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Sociaal Economische Raad sloeg deze zomer alarm: In 2040 zijn er ruim 2 miljoen mensen nodig in de zorg, een groot tekort dreigt. "Als er niet snel ingegrepen zal worden, dreigt het ten koste te gaan van de kwaliteit van de zorg in Nederland“, zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

Hoewel minister De Jonge anderhalf jaar geleden het actieprogramma ‘Werken in de zorg’ lanceerde, met de ambitie om de personeelstekorten terug te brengen naar nul, is daar tot nu toe weinig van terechtgekomen. Hij wil dat de oplossingen uit het veld komen en niet worden opgelegd. Maar het zorgsysteem is zo ingericht dat ziekenhuizen en instanties zich druk maken om hun eigen financiën en kennis en ervaring niet zomaar delen.

Onze gasten

Marike Schoneveld, asocié bij Bosman en Vos, een organisatieadviesbureau dat werkt voor honderden maatschappelijke ondernemingen in het sociaal domein (zorg, welzijn, overheid)

Sandra Voeten, praktijkopleider en verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).

Ook het ETZ kampte met een personeelstekort. Daar zagen ze dat de mensen die binnenshuis waren opgeleid bleven, maar dat de meeste anderen uitstroomden. De oplossing: meer studenten intern opleiden. En dat heeft succes, want de afdeling SEH heeft nu zo'n 30 studenten rondlopen en is een geliefde plek om werkervaring op te doen.

Zorgvernieuwers

Mensen die last hebben van chronische duizeligheid, kunnen worden geholpen met online oefeningen. Door dagelijks twee maal te oefenen, nemen de klachten af.

Huisarts-in-opleiding Vincent van Vught vertelt hoe het werkt.