Angsten en piekeren: impact coronapandemie op jeugd

Beter23 dec 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Elk kind heeft last van angsten, en dat is ook functioneel. Maar angst wordt problematisch als een kind maar blijft piekeren en vermijdingsgedrag gaat vertonen. Nu tijdens de pandemie kinderen ook nog eens het contact en de activiteiten met leeftijdsgenoten missen, kunnen deze angsten nog groter en zelfs problematisch worden.

Onze gasten

Jacques van Lankveld, hoogleraar klinische psychologie

en Petra Butler, master student psychologie

beide verbonden aan de Open Universiteit.

Voor jongeren met milde angstklachten en fobieën is de cursus 'Leer te durven' ontwikkeld, waarin kinderen door middel van online opdrachten en oefeningen leren met hun angst om te gaan. Deze cursus werd al toegepast, maar is ook goed te gebruiken voor jongeren die nu, tijdens de lockdown, zich bijvoorbeeld zorgen maken om hun gezondheid of het welzijn van hun naasten.

Zorgvernieuwers

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is stress het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw. Ontspanning is dus hard nodig. AlphaBeats maakt gebruik van iemands favoriete muziek om de hersenen te helpen ontspannen. Door de hersen- en hartacitviteit te monitoren, wordt de muziek aangepast waardoor de hersenen nog beter kunnen ontspannen.