'Binnen vijf jaar hybride zorg in elk ziekenhuis'

Beter3 feb '21 15:3024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De coronacrisis heeft de zorg op afstand, en dus ook de digitalisering, een flinke boost gegeven. Patiëntenfederatie Nederland wil doorbouwen op deze ontwikkeling, zodat over vijf jaar iedereen kan kiezen op welke manier hij geholpen wil worden: de dokter zien via beeldbellen, een specialistisch verpleegkundige over de vloer, of via de app om een diagnose vragen.

Onze gasten

Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland,

Rob Dillmann bestuurder van het Isala Ziekenhuis.

Door zorg op afstand te verlenen, hoeven patiënten minder te reizen en maken ze ook minder kans om besmet te raken met bijvoorbeeld het coronavirus. Via metingen thuis kunnen ze zelf hun gezondheid in de gaten houden, terwijl zorgpersoneel aan de andere kant van het scherm ook meekijkt en dus kan ingrijpen als er echt iets aan de hand is. Medisch specialisten houden zo meer tijd over voor de mensen die ook daadwerkelijk in het ziekenhuis of op de polikliniek gezien moeten worden.

Deze manier van zorg verlenen vraagt flinke investeringen in technologische ontwikkelingen en ICT-systemen, maar ook in organisatorische veranderingen. Dat kan alleen als alle ziekenhuizen, de zorgverzekeraars en de overheid samenwerken om te zorgen dat alle zorginstellingen zorg op afstand mogelijk kunnen maken.

Nu worden er transformatiegelden gebruikt om digitaal te kunnen innoveren. Kosten die op den duur ingebed moeten raken in het zorgsysteem, omdat ze digitalisering daar een steeds belangrijker deel van uit gaat maken.

Zorgvernieuwers

Er zijn tientallen medicijnen en behandelingen tegen depressie. Tot nu toe was het vooral uitproberen wat bij de patiënt aansloeg, maar daar komt nu verandering in. Door een kort hersenonderzoek uit te voeren, een EEG, wordt de kans van slagen bij antidepressiva veel groter, doordat door metingen van de hersenen kan worden bepaald welke behandeling het beste zal aanslaan.

Martijn Arns, onderzoeksdirecteur van het Nijmeegse onderzoeksinstituut Brainclinics, legt uit hoe het werkt.