'Voorkom verspilling kostbare medicijnen'

Beter31 mrt 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onze gast

Piter Oosterhof, praktiserend apotheker en mede-oprichter PharmaSwap.

Als een kankerpatiënt overlijdt, die dure medicijnen ter waarde van duizenden euro's gebruikt, dan moeten volgens de regels die pillen worden vernietigd, omdat ze niet mogen worden herverstrekt. Apothekers startten daarom PharmaSwap, een soort marktplaats voor apothekers, waar ze vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Door bijvoorbeeld de temperatuur van de medicijnen voortdurend te meten en te zorgen dat die met gespecialiseerd vervoer vervoerd worden, kan de medicatie worden herverstrekt.

Het initiatief kreeg belangrijke prijzen vanuit de zorgbranche, maar toch is het maar de vraag of deze manier van 'medicijnen redden' kan blijven bestaan. Het wordt gedoogd tot 1 juli, maar het is niet wettelijk toegestaan.

Zorgvernieuwers

Met een nieuwe manier om borstkanker te lokaliseren, is de behandeling minder belastend voor de patiënt en ook minder werk voor het ziekenhuis.

De Eindhovense producent Sirius op de High Tech Campus ontwikkelde een magneetje ter grootte van een rijstkorrel die met een speciale injectienaald in het centrum van de tumor wordt ingebracht. Zo kan de chirurg met precisie de operatie uitvoeren.

Vanuit heel Europa en Amerika is er belangstelling voor de nieuwe operatiemethode.