Exoskelet: baanbrekende samenwerking tussen mens en robot

Beter5 mei 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Studenten van de TU Delft werken al jaren aan een exoskelet voor mensen met een dwarsleasie. Dat exoskelet wordt elk jaar verder geperfectioneerd door een non-profit team.

Onze gasten:

Eva van Houwelingen, chief engineer en Francesca Kessler, team manager, verbonden aan het project MARCH VI van de TU Delft.

De grootste uitdaging voor het team dit jaar is om het exoskelet dynamisch en gebruiksvriendelijk te maken. De focus ligt niet op snelheid, maar op balans, zodat het exoskelet ook buiten op oneffen ondergrond kan lopen.

Om dat te realiseren zit er een nieuwe sensor, een dieptecamera, in het exoskelet die de omgeving scant en dat vertaalt naar hoe stappen moeten worden gezet.

Exoskeletten worden al veelvuldig ingezet op de werkvloer, bijvoorbeeld voor schilders en stukadoors die veel boven hun macht moeten werken. Ook geven ze mensen de mogelijkheid om zware ladingen te tillen of lang staand werk te doen. Dat voorkomt fysieke klachten en daarmee ook werkuitval.

Het exoskelet van projectgroep March VI
Het exoskelet van projectgroep March VI (Project March VI, TU Delft)

Zorgvernieuwers

Met de UHR-therapie (Ultra High Risk) kan een groot aantal psychoses worden voorkomen.

Hoogleraar psychologie Mark van der Gaag (VU) leidde jaren lang een onderzoek naar deze methode. Mensen die zich melden bij de ggz krijgen een vragenlijst met zestien uitspraken. Als ze meer dan zes vragen met 'ja' beantwoorden, dan krijgen ze een gesprek met een psycholoog.

Zo'n 40 procent van deze mensen blijken een hoog risico te hebben voor psycose. Zij krijgen een korte behandeling met gedragstherapie.

Van der Gaag zag dat deze methode een halvering van het aantal psychoses opleverde. Na vier jaar was dit nog steeds 40 procent. Dus ook op langere termijn werkt de UHR-therapie.

Deze methode kan veel leed, en ook veel maatschappelijke kosten voorkomen. Toch nemen de verzekeraars dit niet op in het zorgaanbod. Ontzettend jammer vindt Van der Gaag, want voorkomen is beter dan genezen: “Als je er tijdig bij bent, kun je psychoses voorkomen en daarmee veel ellende voor de patiënt en zijn omgeving.”