Scoliose: vergroeiing van wervelkolom met veel gevolgen, maar met onbekende oorzaak

Beter12 mei 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bij scoliose groeit de wervelkolom scheef aan de voor-, zij- of achterkant. Dit kan groeiproblemen bij kinderen veroorzaken en lichamelijke klachten bij volwassenen.

Er is geen screening voor scoliose onder tieners, omdat er geen preventieve behandeling is omdat er geen duidelijkheid is hoe scoliose ontstaat.

Daar komt mogelijk verandering in, nu een team van de Technische Universiteit Eindhoven/UMC Utrecht een Europese beurs hebben gekregen van 2.75 miljoen euro naar scoliose onderzoek.

Onze gasten

Tom Schlösser, orthopeed in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Bert van Rietbergen, universitair hoofddocent aan de faculteit biomedische technologie van de Technische Universiteit Eindhoven, tevens verbonden aan de afdeling Orthopedie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

röntgenfoto van scoliose
röntgenfoto van scoliose (ERC)

Zorgvernieuwers

In het Erasmus Medisch Centrum is voor het eerst een patiënt met een bekkenbreuk én osteoporose (botontkalking) geopereerd met een nieuwe techniek. Traumachirurgen gebruikten daarbij geen schroeven, zoals gebruikelijk is bij botbreuken, maar speciale titanium balkjes om het bot weer vast te zetten