Leven met het coronavirus na de pandemie: 'Er ligt geen plan'

Beter23 jun 202123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Onze gasten:

Professor Guus Schrijvers, gezondheidseconoom

en

Wim Schellekens, voormalig huisarts en ziekenhuisbestuurder, tevens oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en lid van het Red Team

Als 70% van de totale bevolking is gevaccineerd, maar er groepen blijven die zich niet laten vaccineren, kunnen er lokaal uitbraken ontstaan. Die uitbraken kunnen alleen onder controle komen, als de GGD direct gaat testen, bron- en contactonderzoek uitvoert en de brandhaarden geïsoleerd worden.

De overheid moet dat faciliteren, zeggen onze gasten, door bijvoorbeeld gederfde inkomsten te compenseren, hulp in de omgeving te regelen voor boodschappen en kinderopvang en waar nodig een verblijfplaats voor de persoon in isolatie regelen. Wil de persoon dat niet, dan moeten er sancties volgen.

Door alle versoepelingen lijkt het alsof de coronacrisis achter de rug is, maar dat is zeker niet zo. De veel besmettelijker Delta-variant is in opkomst en kan zorgen voor een nieuwe golf besmettingen. Dat kan voorkomen worden als er een goed plan van aanpak ligt om corona in te dammen.