Kunstmatige intelligentie: concurrent of aanvulling voor de arts?

Beter1 jul 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Daarom hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Amsterdam UMC (AMC) en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zich als doel gesteld kunstmatige intelligentie beter uitlegbaar te maken, zodat meer artsen gebruik gaan maken van de mogelijkheden die het biedt en de zorg daardoor verbetert.

Onze gasten:

Dr. Tanja Alderliesten, medisch informaticus, werkzaam als associate professor op de afdeling radiotherapie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Prof. dr. Peter Bosman, senior onderzoeker in de Life Sciences and Health groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en deeltijdhoogleraar Evolutionaire Algoritmen aan de Technische Universiteit van Delft.

Door de invoer van heel veel data, wordt een model aangeleerd die voorspellingen kan doen. Die voorspellingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het stellen van een diagnose of het bepalen van de medische behandeling.

Alderliesten verwacht dat als die modellen inzichtelijk worden gemaakt voor artsen, de acceptatie en het gebruik in de zorg worden vergroot.

Zorgvernieuwers

Eén op de vijf ouderen krijgt te maken met mishandeling, fysiek of verbaal. In veel gevallen is de dader een familielid of mantelzorger. Daarom zal de oudere ook niet snel om hulp vragen.

Om de signalen van ouderenmishandeling te herkennen, is er een Virtual Reality training ontwikkeld voor zorgverleners.