Antibioticaresistentie: de nieuwe pandemie

Beter7 sep 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Verenigde Naties waarschuwen dat, als er niet snel actie wordt ondernomen, er in de komende drie decennia jaarlijks 10 miljoen mensen sterven aan infectieziekten. Ter vergelijking: covid-19 maakte tot nu toe wereldwijd zo'n 3.8 miljoen slachtoffers. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica is daarom belangrijk.

Onze gast

Wiep Klaas Smits, onderzoeker en universitair hoofddocent van de afdeling Medische Microbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Farmaceuten hebben weinig zin om veel geld in de ontwikkeling en productie van antibiotica te stoppen, want het ontwikkelen is kostbaar en niet zonder risico's. Als een nieuw antibioticum op de markt komt, wordt het slechts zeer selectief ingezet bij patiënten die resistent zijn voor de gebruikelijke antibiotica. Tegen de tijd dat het nieuwe middel breed kan worden ingezet, is het patent al verlopen en valt er dus weinig aan te verdienen.

Medicijnen, pillen, capsules, geneesmiddelen.
Medicijnen, pillen, capsules, geneesmiddelen. (ANP (F. Franssen))

Zorgvernieuwers

Overal in ons lichaam zitten trilhaartjes. In onze longen, in onze nieren. Deze haartjes, cilia, meten en bewegen.

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben deze trilhaartjes nagemaakt, zodat ze de werking kunnen onderzoeken en daarmee op den duur nieuwe behandelmethoden kunnen ontwikkelen.

Cilia
Cilia (bron: Shutterstock)