Elke maand weer knallende koppijn: hoe hormonen migraine beïnvloeden

Beter14 sep 202123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Door te onderzoeken wat het verband tussen migraine en menstruatie precies is, hopen hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC meer kennis over het probleem te krijgen, zodat zulke aanvallen en de duur ervan verminderd kunnen worden, of zelfs voorkomen.

Onze gast:

Gisela Terwindt is bioloog, neuroloog en migraine-expert bij het hoofdpijnteam van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze doet onderzoek naar de rol van hormonen bij migraine en kijkt of de anticonceptiepil wellicht als migraine-medicijn ingezet kan worden.

Artsen die vrouwen met migraine behandelen, moeten meer kennis krijgen van preventieve behandelingen, zodat ze die kunnen voorschrijven, pleit Terwindt. Want vrouwen met zulke hevige hoofdpijn, grijpen snel en veelvuldig naar triptanen. En dat kan juist averechts uitpakken.

Zorgvernieuwers

Aandacht voor de Shakingtree Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die zich op een positieve manier inzetten voor betere zorg, en met goede ideeën en initiatieven komen om bijvoorbeeld overbodige regels of ongelijke behandeling aan de kaak te stellen.

De prijs draagt de naam van Niels Schuddeboom. Hij overleed in 2017. Ondanks vele problemen met zijn gezondheid, liet hij zich niet ontmoedigen. Zijn overtuiging: niet met de vinger wijzen naar wie of wat het niet goed doet, maar doe een handreiking en dans samen.