Hoe langer je je eigen tanden houdt, hoe gezonder je bent (en blijft)

Beter19 okt 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een gezond gebit op oudere leeftijd is niet vanzelfsprekend. Daar is al vanaf jonge leeftijd goede tandverzorging en goede mondzorg voor nodig. Maar, zien onze gasten, veel mensen mijden de tandarts vanwege de hoge kosten. En daarmee worden de problemen op den duur alleen maar groter.

Onze gasten:

Mieke Bakker, tandarts en onderzoeker binnen de afdeling kaakchirurgie - zij deed onderzoek naar de gezondheid van ouderen met een eigen gebit.

Menke de Smit, parodontoloog en onderzoeker binnen de afdeling tandheelkunde.

Beiden verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het belang van een gezond gebit wordt steeds duidelijker. Zo blijkt dat parodontitis (ontsteking van het tandvlees) verband houdt met vroeggeboorten en chronische ziekten zoals reuma, hart- en vaatziekten en kanker.

Bepaalde bacteriën in de mond veroorzaken een ontstekingsreactie op andere plekken in het lichaam, waardoor zulke chronische ziekten en klachten kunnen ontstaan.

Zorgvernieuwers

Zorgen dat blinde mensen kunnen zien, dat is het doel van professor Pieter Roelfsema, directeur van het Herseninstituut in Amsterdam.

De blinde persoon krijgt een bril op, die signalen doorstuurt naar een geïmplanteerde chip in de hersenen. Die signalen vormen samen een soort afbeelding van de buitenwereld. Volgens Roelfsema is het vergelijkbaar met een matrixbord die door stipjes te verbinden, letters en symbolen maakt.

Ze zien dus niet met hun ogen, maar door middel van lichtpuntjes in de hersenen die een patroon vormen.

De techniek wordt nu verder uitgewerkt maar er is geld nodig voor onderzoek. Roelfsema hoopt dat over een jaar of drie de eerste chips door blinden kunnen worden gedragen.